Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Másodszor rendez Pest+Buda = Budapest címmel a fővárost ábrázoló vagy hozzá köthető képekből, műtárgyakból álló aukciót a Pintér Galéria. A cím némileg "becsapós", mert a szeptember 26-án kalapács alá kerülő 259 tétel közül csak 80 szól e témáról; 120 kép a Balatonhoz köthető, a többi tétel pedig ezüst és más műtárgy.

A nyári balatoni aukcióra közel 500 művet ajánlottak fel a beadók − magyarázta a katalógus összeállítását Pintér Péter −, de csak 330 tételt tudtunk indítani. Emellett sok érdeklődő jelezte, hogy a balatonfüredi árverésünkön nem tudtak részt venni, ezért úgy döntöttünk, hogy az őszi aukciónk két részből áll: a budapesti blokkból, illetve A Balaton Budapesten címűből. Az első 34 tételben ezüsttárgyak vannak, általában 100 ezer forint alatt. A drágábbak között a legmagasabbról, 820 ezer forintról egy századfordulós bécsi kandeláberpár indul (képünkön), egy hasonló antik páros kezdőára 280 ezer forint. Egy Klinkosch tálcát 160 ezer forintra, egy pesti tálat 190 ezerre tartanak. A balatoni tematikában ismét találkozhat a közönség az Adriaen van de Velde, XVII. századi holland festőnek tulajdonított Vízparti táj alakokkal című olajfestménnyel, változatlanul 7,5 milliós kikiáltással. Bernáth Aurél Marili az ablakban című vásznát 2,5 millió forintért kínálják, egy akvarellje az ábrahámhegyi kertről 380 ezer forint. Barcsay Jenő női portréjáért 1,8 millió az induló ár, Csók István balatoni képe 2,6 millió. Márffy Ödöntől és Iványi Grünwald Bélától két-két műhöz is hozzá lehet jutni, 3,6 millió és 480 ezer forint közötti árakon. A kortársak között Jovián György, Csurka Eszter, Gerzson Pál, Csiszér Zsuzsa, Földi Péter, Gaál József szerepel a listán.

A Pest+ Buda kollekció kiemelkedő darabja Gross Bettelheim Jolán havas tájat ábrázoló pasztellje, a Kilátás Hidász utcai házamból című kartonért 2,5 millió forintról kell ajánlatot tenni. Téli utcarészlet Duray Tibor olajképe, ez 850 ezerről, Járitz Józsa Városmajori fák vászna 480 ezer forintról indul. Egész sorozatot kínálnak Farkas György pest-budai részleteiből 28−220 ezer forint között, egyenként néhány tízezer forintért pedig Istókovits Kálmán tíz akvarellje szerezhető meg.