Csoportosan tűnnek el a szelektív hulladékgyűjtők Budapest bizonyos területeiről − az intézkedés illeszkedik a rendszer átalakítási koncepciójába, apró szépséghiba, hogy közben az elmúlt fél évben mindössze a lakások negyedéhez (mintegy 50 ezer gyűjtőponton százezer edényt) sikerült eljuttatni az új kukákat. A kék és sárga tetejű, azaz a papír és pet-palack gyűjtésére alkalmas edényeket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) biztosítja ingyen a lakosságnak − a rendszer teljes kiépítése során 2014 végéig összesen 403 ezer 170 és 240 literes edényt szállítanak ki, a megvalósítás 6-7 milliárd forintba kerül, amiből 4,3 milliárd forint uniós forrás, a fennmaradó hányad pedig az FKF saját ereje.

A lakosság körében azonban vélhetően nem sokan számítottak arra, hogy a szelektív gyűjtőszigetek sorozatos felszámolása már a gyűjtőedények kiszállítása előtt lendületet vesz − az FKF összesen 300 ilyet szüntetett meg, a hetente frissített statisztika szerint 817 sziget üzemel a fővárosban (Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége elnöke lapunknak elmondta, ma még mintegy 10 ezer hulladékgyűjtő sziget található Magyarországon).

A szelektív hulladékgyűjtési rendszer átalakítását, a szigethálózat átstrukturálását követően a fővárosban a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVK) Zrt. tervei szerint mintegy 650 gyűjtősziget marad. A szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségével a szigetek száma is hosszabb ideje csökken: Budapesten 2009-ben 900 ilyen volt, utána pedig csak eseti kihelyezésekkel bővült 950 körülire. A gyűjtőszigetek száma valószínűleg stagnál majd, esetleg kisebb mértékű csökkenés várható országosan is, egyre több településen alakítják ki a házhoz menő gyűjtési rendszereket. A korábbi, többnyire négy konténerből álló hulladékszigetek közül eddig 700-at vontak vissza az önkormányzatok saját hatáskörükben, elvétve akad csak olyan eset, hogy ezek helyett nem telepített az FKF új gyűjtőpontot − mondta a Napi Gazdaságnak Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója. Az FKF tervei szerint csak akkor szüntették volna meg a gyűjtőszigeteket, amikor a házhoz menő program már az adott területen is elérhető, a sorozatos lakossági panaszok miatt azonban ettől eltérő ütemben vonják vissza a tartályokat − közölte a BVK a Napi.hu-val. Az FKF 2006-ban 31 ezer, 2007-ben 64 ezer, 2008-ban 84,5 ezer, 2012-ben 73 ezer köbméter szemetet szállított el a szigetek mellől, emellett rendkívül nagy energiát fordított a környezet takarítására, amelynek együttes költsége meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Kép: MTI