Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb, a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel kapcsolatos sarkalatos jogszabályt készít elő a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca kétharmados törvényben rögzítené a termőföld tulajdonjogára, a haszonbérleti jog megszerzésére − és utóbbi megszűnésére − vonatkozó részletes eljárási szabályokat egészen odáig, hogy a hatósági engedélyezéshez négy példányban kell benyújtani a szerződéseket. Az előírt dokumentumok alaki vagy formai hibái miatt az egész ügylet semmisnek nyilvánítható a tervezet szerint. A haszonbérletre vonatkozó különös szabályok közül az egyik legszigorúbb a mezőgazdasági termelőket érinti: ha a társaságnak földet bérbeadó alkalmazott munkaviszonya bármilyen okból megszűnik, a haszonbérleti szerződést is fel kell bontani a gazdasági év végén. A bérlő kérheti, hogy a bérbe adó térítse meg a meghatározott idejű földhasználathoz kötött uniós vagy nemzeti támogatás lejártáig aktuális azon támogatásokat, amelyektől elesik, ha a szerződés osztatlan közös föld kimérése miatt szűnik meg, de egyes általa végrehajtott beruházások ellenértékét is.

A tárcaközi egyeztetésen lévő tervezet szerint az állattartó telepek üzemeltetői akkor vehetik majd igénybe a kedvezményes, 1800 hektáros birtokmaximumot, ha a szerződés megkötését, illetve az elővásárlási vagy elő-haszonbérleti jognyilatkozat megtétele előtti 3 évben az átlagos állatsűrűségük elérte a hektáronkénti fél egységet. A hatósági engedélyezési eljárást igazgatási szolgáltatási díjtól és illetéktől mentesen kell majd lebonyolítani.

A tervezet a földhasználati nyilvántartás főbb szabályai mellett a földművesek, családi gazdaságok és mezőgazdasági termelő üzemek, kényszerhasznosításra jelentkezők, illetve a helyi gazdabizottságok tagjainak települési szintű regiszteréről is rendelkezik, illetve meghatározza a szívességi földhasználat és az osztatlan közös földek használati megosztásának eljárási szabályait. A dokumentum több egyéb jogszabályt is módosítana, a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény változtatásával például előírná, hogy ha a hitelintézetnek nem sikerül egy éven belül értékesítenie a birtokába jutott termőföldet, az automatikusan az állam tulajdonába kerül, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig 90 napon belül téríti meg a föld hitelbiztosítéki értékét.

Szerző: Kiss Melinda