Összesen kilenc, zömében egészségügyi törvényt kíván módosítani a kormányzat − derül ki a lapunk birtokába került előterjesztésből, amely két hét múlva kerülhet a kabinet elé. A dokumentum rendezné az ügyeleti díjakat, meghatározva, hogy a heti munkaidő legmagasabb időtartamába az egészségügyi ügyelet teljes időtartamát be kell számítani. Emellett rögzíti azt is, hogy az ügyeletet is ellátó egészségügyi dolgozók részére abban az esetben is ki kell fizetni a személyi alapbért (garantált illetményt), ha az ügyeletek miatt kiadott kompenzáló pihenőidők miatt az előírt munkaidőt az ügyeleten kívül nem tudta ledolgozni. A javaslatok között szerepel a Nemzeti Egészségfejlesztési Program (NEP) törlése a jogszabályból. Bekerül viszont az egészséghatás-vizsgálatok szükségessége, a teljes körű iskolai egészségfejlesztés bevezetése, valamint a népegészségügyi stratégia és a hozzá kapcsolódó akcióterv készítése. A módosítás értelmében valamennyi, a lakosság életét befolyásoló döntés előtt egészséghatás-vizsgálatot kell végezni, ezek részletszabályait (2012-től) miniszteri rendelet határozza majd meg. A módosítás lehetővé tenné, hogy az egészségügyért felelős miniszter egyes egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban a személyi és tárgyi feltételeken túl az egészségügyi szolgáltatáshoz szükséges képzés tartalmát is meghatározhassa.

Klinikai díjak (ezer forint)
JelenlegiÚj
Engedély450580
Módosítás90110
Forrás: előterjesztés

Az előterjesztés érzékelhetően megpróbál rendet tenni a hagyományos növényi gyógyszerek terén. Ezt a fogalmat az − áprilisban hatályba lépett − uniós szabályozásban vezették be. A módosítás célja − rögzítik a javaslatban −, hogy csupán az irányelv átültetéséhez feltétlenül szükséges szabályozást valósítsa meg. A változás nyertesei a gyógyteák. Annak érdekében ugyanis, hogy ezeket − a jogalkotói megfogalmazás szerint − "megérje" gyógyszerként forgalomba hozni, továbbra is lehetővé tennék a szabad polcos forgalmazást a megfelelő üzletekben. Pontosítanák emellett azon gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények körét is, amelyek gyógyhatásra hivatkozással csak 2013. március 31-ig forgalmazhatók.

A klinikai vizsgálatok díja a dokumentum szerint nem fedezi az azokat végző intézmények költségeit. Az érintettek által igényelt összegek azonban ezeket az eljárásokat a legdrágábbak közé (egymillió forint közelébe) emelték volna az unióban. Mivel az ilyen vizsgálatok sokszor a betegek hozzáférését segítik a másként nem pótolható terápiás megoldásokhoz, az előterjesztés végül 30 százalékos áremelést javasol.