A Dunántúlon, még a kisebb településeken is, egyre nagyobb lendületet vesz az utalványpiac, az elmúlt hetekben számos apró falusi vegyesbolttal nőtt az Erzsébet utalvány elfogadóhelyeinek száma, sőt már a mozgóárusok is megpróbálkoznának vele. A tőkeszegény kisvállalkozások "szívják a fogukat", hiszen viszonylag magas a jutalék és a pénzre is heteket kell várni, ezzel együtt sokan nem bánnák, ha minél több, eddig készpénzben kifizetett juttatást terelne Erzsébet "szoknyája alá" a kormány. Az utalvánnyal már üzletelnek − mondják lapunk által megkérdezett kereskedők −, különösen a halmozottan hátrányos térségekben. A juttatásból a névértéknél alacsonyabb áron, akár 70-75 százalékon lesz készpénz − sokan tartanak attól, hogy az "utalványosítás" körének bővítésével ez a tendencia tovább erősödhet.

A húsz településen huszonnyolc boltot működtető Coop-Vasvár Szövetkezet főkönyvelője, Hetesi Tiborné elmondta: a forgalomnövekedésben bízva az elsők között lett összes boltjuk elfogadóhely, amiből egyelőre profitálnak, húsvét előtt sokan fizettek utalvánnyal sonkáért vagy ajándékért is. Erzsébet még nagyobb forgalmat is generálhatna, de sok térségbeli cég pénzügyi okok miatt nem tudta bevezetni; ide tartoznak ők maguk is − tette hozzá a főkönyvelő −, miután a forrásokat elvitte az elvárt béremelés.

Az autóalkatrész-gyártó győri Pannon-Tools Kft.-nél senki nem kap Erzsébet utalványt, de Szép kártyát sem − tájékoztatta lapunkat Tóth Lajos ügyvezető igazgató. Az elvárt béremelésnek is csak központi segítséggel tudnak eleget tenni − az utalvány Tóth Lajos szerint elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a dolgozók érezzék, törődnek velük, s náluk még mindig van béren kívüli juttatás is.

Miután az év első felében a rendelésállomány mintegy 30 százalékkal csökkent, az Ajka Kristály Üvegipari Kft.-nél nem tudnak semmilyen béren kívüli juttatást adni − tájékoztatta lapunkat Katzer Zoltán vezérigazgató. Az üdülőjükben viszont elfogadják a Szép kártyát, remélve, hogy így idén javítani tudják a létesítmény kihasználtságát. A Balatoni Hajózási (BH) Zrt.-nél minden szolgáltatás igénybe vehető a Szép kártyával − mondta el Kapócs Ferenc, a társaság kereskedelmi igazgatója −, ezzel is azt szeretnék meggátolni, hogy idén tovább csökkenjen a forgalom. Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr Zrt. értékesítési és marketingigazgatója szerint bár hétről hétre egyre többen fizetnek Szép kártyával, olyan forgalmat, mint az üdülési csekk, várhatóan csak jövőre generál majd.