Kormányhatározat teszi lehetővé, hogy az MFB Zrt. magyarországi pénzügyi intézmények részére legfeljebb 15 éves időtartamra hosszú lejáratú hitelt vagy alárendelt kölcsöntőkét nyújthasson legfeljebb 50 milliárd forint összegben, akár kötvényjegyzés útján is. A határozat értelmében a fejlesztési miniszter kötelessége az intézkedés előzetes egyeztetése az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával, illetve az intézkedés hatálya alá tartozó kölcsönök részletes feltételeinek és az igénybevétel szabályainak meghatározása is. A cél a magyar gazdaság teljesítményének pénzügyi intézmények közreműködésével történő növelése.

Miután a lehetőség nem állami tulajdonszerzést irányoz elő, sokakban felmerült a kérdés, hogy a mostani intézkedés milyen formában kapcsolódhat a német DZ Bank Takarékbank Zrt.-ben lévő kisebbségi részesedésének megvásárlásához, amelyről az MFB hónapok óta tárgyal. Egyes vélemények szerint a két dolognak nincs egymáshoz köze, mások azonban azt a hetek óta a piacon keringő pletykát látják megerősíteni a hírben, amely szerint korántsem lefutott még, hogy az MFB (vagy annak leányvállalata) szerez majd tulajdont a Takarékbankban − a hírek szerint egyéb megoldások is napirenden vannak.

Forrásaink szerint ennek csak részben mond ellent az, hogy a Takarékbank adatszobájában továbbra is az MFB munkatársai mozognak. A majdani megállapodásnak híreink szerint kulcsfontosságú eleme a takarékszövetkezetek többségi tulajdonrészének hosszú távú biztosítása, amelyről az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagjai nem kívánnak lemondani, mint ahogy azt is fontosnak tartják, hogy az eredeti szindikátusi szerződés pontjai is érintetlenek maradjanak a tulajdonváltás után.