Újabb három, nagy értékű közbeszerzési eljárást hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF). Az adatbázis-kezelő szoftverek, az it-biztonságtechnikai eszközök és megoldások, valamint a mobil távközlési szolgáltatások beszerzésére összesen nettó 16−20 milliárd forint keretösszegben kötnek majd keretmegállapodásokat − derül ki a főigazgatóság közbeszerzési felhívásaiból. E beszerzések mellett jelenleg folyamatban van a KSZF hárommilliárd forint keretösszegű, terepjárók és haszongépjárművek, valamint a négymilliárdos, személyautók szállítására vonatkozó eljárásai is (Napi Gazdaság, 2011. április 8.). Továbbá pályázatot írt ki − többek közt − négymilliárd forint keretösszegben nyomtatók és kellékanyagok szállítására, 25 milliárd forint becsült értékben számítógéprendszerek és kilencmilliárdért hálózati eszközök, 4,5 milliárdért irodabútorok, 1,8 milliárdért nyomtatópapírok beszerzésére is. A KSZF a központosított közbeszerzési rendszerhez tartozó költségvetési szervezetek (valamint a rendszerhez esetenként önként csatlakozók, például önkormányzatok, kórházak) számára szerzi be a termékeket és szolgáltatásokat, a vásárlásokat viszont már az intézmények maguk finanszírozzák, saját költségvetésükből.

A most kiírt it-biztonságtechnikai megoldások és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére szóló közbeszerzés becsült értéke − két évre vonatkozóan − 6−7,5 milliárd forint. Ezen összegért biztonsági célhardvereket, tartalomszűrő, vírusvédelmi, hálózatbiztonsági és rendszerbiztonsági szoftvereket szereznek be. Az egyéb, termékhez nem kapcsolódó it-biztonságtechnikai szolgáltatások között szerepel a rendszertervezés, a katasztrófaelhárítási terv készítése és a biztonságtudatos felhasználói képzés is. A tárgyalásos eljárásra az érdekelt cégek május 12-ig jelezhetik részvételi szándékukat. Az eljárás nyomán legfeljebb 37 ajánlattevővel kötnek majd keretmegállapodást.

Várhatóan négy nyertessel kötnek majd szerződést az Oracle vagy azzal egyenértékű fejlesztői platform szerinti adatbázis-kezelő szoftverlicencek és fejlesztőeszközeik beszerzésére, illetve bővítésére. A pályázatból kiderül, hogy a beszerzés értékét 28 hónapra vonatkozóan nettó 8−10 milliárd forintra taksálják. A nyílt eljárási formában bonyolított eljárás (amelyen a jelentkezéssel együtt már ajánlatot is kell tenni) pályázati határideje május 27-én jár le.

A harmadik, új központosított közbeszerzés mobil távközlési szolgáltatások teljesítésére szól, másfél évre 1,8−2,25 milliárd forint keretösszegben. Várhatóan három szolgáltatóval kötnek majd szerződést. A nyílt eljáráson május 26-ig lehet ajánlatot benyújtani. Emellett folyamatban van a KSZF mobiltelefon-beszerzése is, ennek kerete egy évre nettó 175 millió forint. Az ajánlattételi határidő április 22-én zárul.

 

Folyamatban lévő központosított beszerzések
BeszerzésNettó keretösszeg (milliárd Ft)Megállapodás időtartama (hónap)
Mobil távközlési szolgáltatások1,8−2,2518
It-biztonságtechnikai megoldások6−7,524
Adatbázis-kezelő szoftverek8−1028
Személyautók418
Haszongépjárművek318
Nyomtatók, kellékanyagok412
Számítógéprendszerek2512
Mobiltelefonok0,17512
Sebészeti kesztyűk0,716
Kötszerek0,3518
Infúziós kellékek0,718
Nyomtatópapírok1,818
Irodabútorok4,518
Hálózati eszközök924
Forrás: KSZF, TED