A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jelenleg 13 futó szolgáltatóközpont (ssc)-projektet kezel, közülük öt már idén érkezett. A HITA főleg nyugat-európai és amerikai cégekkel tárgyal, de akad olyan is, amely nem fedi fel kilétét, tanácsadó cégen keresztül tájékozódik a részletekről, illetve van magyarországi központú érdeklődő is. Az ilyen beruházóknak a viszonylag olcsó, nyelvi és szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő és az európai munkakultúra vonzó − írta a Napi Gazdaság Online.

Az új beruházások elnyerésében Magyarország általában nem Ázsiával, hanem a szomszédos közép-európai országokkal versenyez. A legnagyobb versenytárs ma Lengyelország, amely hasonló befektetői háttérrel rendelkezik és a munkaerő kvalitása is hasonló − mondta Berzéthyné Ruff Gabriella, a Karrier Hungária munkaerő-közvetítő és fejvadász cég ügyvezetője.

Az elmúlt 10 évben külön iparággá fejlődött ssc-piac mára több mint harmincezer, többségében diplomás embernek ad munkát Magyarországon, az iparági szakértők abban bíznak, hogy az állam további ösztönzőkkel segíti majd új központok idetelepülését, illetve a meglévők versenyképességének fenntartását. Az nem ismert, hogy a központok mennyivel járulnak hozzá a magyar GDP-hez, annyi bizonyos, hogy szerepük jelentős a nemzetközi munkakultúra elterjesztésében és a fiatal magyar munkavállalók képzésében is.

A jelenlegi támogatási rendszer a a közép-magyarországi régión kívüli nagyberuházásoknak kedvez, a vidéki városok "árelőnye" ellenére azonban a legtöbb új központ Budapestet, ritkábban a vidéki egyetemi városokat (Debrecen, Miskolc, Pécs) választja. A HITA korábbi tájékoztatása szerint ez egyrészt a vidéki A kategóriás irodák, illetve az európai viszonylatban közepesnek számító városok hiányából adódik. (További részletek a www.napi.hu-n.)