Mostanra 320 ezer aktív tagja van a több mint egy éve − valamennyi mezőgazdasági termelő és élelmiszer-ipari feldolgozó számára kötelező tagsággal − létrejött Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), az adatok beérkezése, illetve feldolgozása azonban még folyamatban van. A NAK adatai szerint az idei első negyedévben lebonyolított választásokig 197 617 tag került a regisztrációba, illetve a választói névjegyzékbe. A létszámot a vállalatmegszűnések és -alakulások is befolyásolják, illetve a törvény tagsági feltételeinek is újabb és újabb személyek felelnek meg vagy éppen kerülnek ki alóla.

A tagdíj bevallási és fizetési határideje augusztus végén járt le, azonban még mindig érkeznek a bevallások és akad elmaradás a tagdíjak megfizetésében is. Október 25-ig 290 ezren vallották be a 2013-ra esedékes tagdíjat, összesen 3 milliárd forint értékben, a befizetések folyamatosan érkeznek a kamara számlájára. Eddig 170 ezren átutalással meg is fizették a tagdíjat, a csekkes tranzakciókat pedig folyamatosan dolgozza fel a kamara, ez nagyságrendileg 120 ezres állományt jelent. A NAK számításai szerint nagyjából 50-60 ezren tartozhatnak még a kamarai tagdíjjal és mintegy 12 ezer törlési kérelem vár feldolgozásra. A NAK költségvetésének jelentős részét a tanácsadói hálózat működtetésére és a kamarai szolgáltatások fejlesztésére költi − válaszolta a szervezet a felhasználási célokat firtató kérdésünkre.

A kamara továbbra is befogadja a késlekedők dokumentációját, egyelőre egyetlen ügyet sem továbbított az adóhatóság felé behajtás érdekében − bár várhatóan előbb-utóbb erre is sor kerül. A tapasztalatok szerint sokszor azért nem jelentkeztek az érintettek, mivel azt hitték, hogy a kamarai hozzájárulás megfizetésével már eleget tettek a kötelezettségüknek − közölte a Napi Gazdasággal a NAK. A zavart az okozhatja, hogy míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál nincs kötelező tagság, sem kötelező tagdíj − csak kötelező regisztráció, illetve éves kamarai hozzájárulás −, addig az agrárgazdasági kamaránál a tagság a teljes agrárszektor számára kötelező, tagdíj is van, ám a regisztrációt csak a tagnévsor összeállítása, az első megyei tisztségviselő-választás érdekében írta elő a törvény. A regisztrációs díjat is csak egyszer kellett megfizetni, hogy a tisztségviselők megválasztásával kapcsolatos ügyeket finanszírozzák.

Kép: Napi Gazdaság, Marton Szilvia