Információink szerint az Opel Southeast Europe Kft. (Opel Magyarország) és a Porsche Hungaria Kft. nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 1750 autó vásárlására augusztus közepén kiírt közbeszerzési eljárását. A gyorsított, tárgyalásos közbeszerzés eredményeként 1250 járőr és 500 bűnügyi ügyintézői gépkocsit szereznek be. A járőrautók szállítására az Opel Magyarország tette a legkedvezőbb ajánlatot, míg a bűnügyi ügyintézői autókra a Porsche Hungaria − az előbbi 115 lóerős, 1,6-es motorú Opel Astra Classic III., míg az utóbbi cég 105 lóerős, 1,2-es motorú Skoda Fabia típusú járműveket ajánlott a tenderen. A cégek vállalták a rendőrségi megkülönböztető jelzések felszerelését is az autókra. Információink szerint a nyertesekkel még nem kötöttek szerződést, a rendőrség az eljárás eredményének minisztériumi jóváhagyására vár. Az ORFK tájékoztatása szerint a közbeszerzés hivatalosan nem zárult le, ezért még nem kíván a tenderről nyilatkozni.

Kép: Napi Gazdaság, Pelsőczy Csaba

Az augusztusi közbeszerzési hirdetmény szerint már október elsejétől tervezték az új autók szállítását (Napi Gazdaság, 2012. augusztus 27.). Az autók nagy részét − az 500 bűnügyi ügyintézői autót és a járőr kocsikból 750 darabot − december 31-ig kellene leszállítaniuk a nyertes forgalmazóknak, a fennmaradó 500-at pedig 2013. március végéig. (Összehasonlításul: az elmúlt hónapokban havonta mintegy 4,5 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon.)

Sietni kellett a jelentkezéssel az érdekelt autókereskedőknek, a közbeszerzési hirdetmény ugyanis augusztus 21-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben (TED), a magyarban pedig augusztus 24-én (pénteken), a részvételi jelentkezési határidő pedig már augusztus 27-én (hétfőn) délelőtt 10 órakor lejárt. (A TED-es hirdetményből az is kiderül, hogy az ORFK augusztus 16-án adta fel a felhívást az unió hivatalos lapjához.)
A gyorsított pályázatot az ORFK a korábban − 2011. december közepén − gépjárműflotta-bérletre kiírt közbeszerzésének eredménytelenségével indokolta, valamint azzal, hogy más eljárási határidőkkel lebonyolított tender esetén "átmeneti gépjárműhiány alakulhatna ki, Magyarország közbiztonsága kerülne veszélybe". Decemberben még 3107 jármű flottakezelésére és bérletére keresett vállalkozókat a rendőrség, az ajánlati felhívást azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság idén áprilisban megsemmisítette, mert annak egyes pontjai diszkriminatívak voltak, kizárt volna bizonyos járműtípusokat a versenyből. Az újabb pályázati fordulóban pedig a végleges ajánlattételt megelőzően minden ajánlattevő visszavonta ajánlatát.