Az elmúlt évben folytatódott az autókölcsönzői piac átalakulása, a veszteséges, elöregedett flottájú kölcsönzők 20-25 százalékkal csökkentették kapacitásukat vagy kivonultak, korábbi ügyfeleik pedig a minőségi és megfelelő kapacitással rendelkező kölcsönzőkhöz pártoltak.

Az átalakulás azonban a lehetőségeket is megtépázta a piacon − mondta a Napi Gazdaságnak Haraszti Géza, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnöke, az Avis Autókölcsönzőt üzemeltető Auto ReFAIRent Autókölcsönző és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A cégek egy része ráadásul források hiányában továbbra is olyan flottával rendelkezik, amely iránt időközben csökkent az érdeklődés. Az igények a kisebb, alacsonyabb kategóriás autók irányába tolódtak el, miközben a megrendelők továbbra is elvárják a magasabb felszereltséget és komfortszintet. A járművekkel kapcsolatos igény és a kapacitás összességében összhangba került, azaz nincs túlkínálat. Nagyobb igény mutatkozik a kisbuszok iránt, ezek használata ugyanis több szempontból költséghatékonyabb, miközben a − legalább hatmillió forintba kerülő − járművekből viszont viszonylag kevés van a piacon (főleg a síszezonban vagy a nyári időszakban nő meg a népszerűségük).

Az autókölcsönzés szezonalitására jellemző, hogy nyáron a turisták egy hétre−tíz napra vagy akár egy hónapra is bérelnek járműveket, más időszakban azonban az átlagos bérlési idő négy nap. A bérleti idő és a tranzakciók számának növekedése azonban nem minden esetben esik egybe a járműpark méretével, ez pedig ellátási problémát is okozhat, aminek kivédéséhez jó logisztikára van szükség. A bérautót kínáló vállalkozások reptéri megrendelései 11 százalékkal nőttek idén a tavalyihoz képest, elsősorban annak köszönhetően, hogy az év első öt hónapjában két százalékkal több utas érkezett a ferihegyi repülőtérre. A szövetséghez tartozó 21 vállalkozásból tavaly öt valamilyen formában átalakult, volt, amely új név alatt, új telephelyen folytatta tevékenységét, és olyan is akadt, amely új tulajdonost vont be a megújulás érdekében.

A piac franchise-oldalon is átrendeződni látszik, hamarosan várható egy nagy nemzetközi autókölcsönző megjelenése Magyarországon (a Napi Gazdaság információi szerint a legnagyobb amerikai vállalkozás, az Enterprise többek között itt is meg kíván jelenni, a cég egyértelműen erős terjeszkedést folytat Európában és most Kelet-Közép-Európa felé vette az irányt).

 

Autókölcsönzők adatai (millió forint)
20112012
Autó ReFairent (Avis)
Árbevétel10011055
Üzemi eredmény12395
Mérleg szerinti e.12879
Eurent Autókölcsönző Kft.
Árbevétel20502041
Üzemi eredmény246128
Mérleg szerinti e.14616
Mercur Rent a Car Kft. (Hertz)
Árbevétel17115075
Üzemi eredmény39108
Mérleg szerinti e.46
Pannónia Autókölcsönző Kft. (Budget)
Árbevétel495n. a.
Üzemi eredmény−29n. a.
Mérleg szerinti e.−22n. a.
Wallis Autókölcsönző Kft. (Sixt)
Árbevétel11741201
Üzemi eredmény44106
Mérleg szerinti e.1−24
Forrás: cégbíróság, Céginfo.hu