Egyre nagyobb jelentősége van az ingatlanpiacon az energiahatékony megoldásoknak. Jövő januártól minden lakóépületre kötelező lesz az energiatanúsítvány tulajdonjogváltásnál avagy bérleti tranzakciók esetén. Az uniós direktíva alapján bevezetett igazolvány kötelezővé tétele a várakozások szerint vélhetően valamelyest lelassítja majd az adásvételi ügymenetet. Bár a lakáspiaci és lakásépítési aktivitás továbbra sem verdesi az eget, a jövőre újrainduló szocpol élénkítheti a keresletet. A támogatásnál egyebek mellett - új elemként - az otthon energetikai minősítését is figyelembe fogják venni, ahogyan azt a kormányfő és a gazdasági miniszter októberben bejelentette. A piaci kínálatban számos, megújuló energiaforrást (többnyire földhőt) alkalmazó lakás ajánlatával találkozhatunk, míg más fejlesztők a fűtési költséget hagyományosabb módon alacsonyan tartó megoldásokkal hirdetik az ingatlant.

A jövőre bevezetendő energiatanúsítvány sokakat ráébreszthet, hogy nem mindegy, milyen lakást vásárol − mondta lapunknak Rutai Gábor, a Duna House pr- és elemzési vezetője. Ez az eladókat és az építőket is az energiatakarékos építések felé terelheti. Emellett a növekvő energiaárak is kényszerhelyzetbe hozzák a lakosságot, de megfelelő állami vagy EU-pályázatok nélkül kevesen tudnak beruházni.

Az elmúlt időszakban nagyobb újlakás-fejlesztések nem indultak, a kisebb társasházi építkezéseknél pedig inkább az energiatakarékos építési megoldásokra törekvés volt jellemző, és nem a megújulók alkalmazása. Néhány balul végződő projekt pedig tovább rontotta az ilyen fejlesztések presztízsét.

A válság az iroda- és ipari ingatlanok, üzlethelyiségek piacát is megviselte, de az igények itt is átalakulóban vannak. A megújuló energiás alkalmazásokat beépítő fejlesztések a piac egészével egyetemben lelassultak az utóbbi időben, inkább kisebb, specifikusabb fejlesztések történnek a kereskedelmi ingatlanok piacán − vázolta a helyzetet Borbély Gábor, a CB Richard Ellis elemzője. Ezzel együtt a rezsiköltségek radikális leszorítása az energiahatékonyság fokozásával, illetve megújuló energiaforrások alkalmazásával mindinkább szempont már a tervezés, kivitelezés során. Napjainkban már minden fejlesztő számol − ha nem is a megújuló energiaforrásokkal, de az energiahatékonyságot növelő megoldásokkal.

A nagyobb, legalább 800−1000 négyzetméteres bérleményt igénybe vevő nemzetközi cégek külföldön többnyire alaposan megtervezik az új munkakörnyezetet, és már a fővárosban, illetve Magyarországon is igyekeznek érvényesíteni e szempontot. A jövő bérlői számára mind fontosabb lesz, hogy − akár magasabb bérleti díj mellett is − a technológia által lehetővé tett megtakarítást realizáljanak. Az átlagosan 10−15 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjak mellett a rezsiköltségek 3-4 euróra rúgnak, megfelelő megoldásokkal ezt 1−1,5 euróval lehet mérsékelni.

Nehéz általános trendet felfedezni az újlakás-piacon megújuló energiát alkalmazó fejlesztéseknél − mondta Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Egyelőre a megújuló energia alkalmazásában tömeges igényekről nem lehet beszélni.

Rendelje meg az energiatanúsítványt olcsón, néhány kattintással! (X)