Az internet azzal, hogy az online alkuszok oldalain az ügyfél biztosítások tucatjait tudja összehasonlítani, komoly változásokat indukál a lakásbiztosítási termékfejlesztésben, mivel - Szurgyi Nándor, a piacvezető Aegon Magyarország lakásbiztosítási üzletágának igazgatója szerint - ma még nincsenek kifejezetten az internetre készült termékek, az offline terméket adják el online is.

A piac ugyanakkor - az alkuszok, a biztosító társaságok és az ügyfelek is ezt várják el - az online ügyfélkiszolgálás felé tart. Az ügyfelek az egyszerű termékválasztási módot, könnyen átlátható termékstruktúrát preferálják, az elektronikusan is elérhető szolgáltatásokat részesítik előnyben - mondja Horváth Andrea. Az Allianz Hungária nem-életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy az elektronikus ügyintézés teret enged a biztosítási díjak kismértékű csökkenésének is. Az online értékesítés gyors piaci innovációt, új termékeket és szofisztikált, kiegészítő szolgáltatásokat tesz lehetővé. Bár ma még ezek nagy része pótlólagos díj mellett vehető igénybe, a tendencia mindenképpen az, hogy egyre több elem beépül az alapszolgáltatásokba - vélekedik Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója.

Beindulhat az árspirál

Az igen eltérő szolgáltatási tartalmak összehasonlítására nem igazán alkalmas az internet - vallja viszont Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág vezetője, aki szerint félő, hogy itt is beindul a kötelező biztosításnál már tapasztalható - árspirál, hiszen a transzparencia olyan árversenybe kergetheti a biztosítókat, amelynek szolgáltatás szűkítés miatt az ügyfél látja kárát.

Gorda Zsolt, a Köbe szakértője szerint ugyanakkor nem az internet okolható a díjzuhanásért, szerinte pusztán annyi történt, hogy megnőtt a kínálat, hiszen egyre több biztosító van jelen a piacon, egyre több termékkel és még továbbra is jönnek az újak. Ez érthető, hiszen egy csökkenő piacon a biztosítók törvényszerűen új vadászmezőket keresnek, illetve a meglévőket próbálják még jobban, intenzívebb műveléssel kiaknázni. Az online környezet csak láthatóvá, transzparenssé tette a kínálati oldalt. Zolnayné dr. Jokkel Edit, a Magyar Posta Biztosító vagyonbiztosítási termékmenedzsment vezetője szerint 2011-ben ráadásul - az eddig ismert adatok alapján - enyhe díjemelkedés látható a piacon, bár azt ő is hozzáteszi, hogy a díjemelkedés mértéke nem fedezi a megnövekedett kockázatot, így relatíve a díjak valóban csökkennek.

A lakásbiztosítási piacon díjzuhanásról egyelőre nem lehet beszélni, a legújabb lakásbiztosítási termékek jellemzően nem olcsóbbak a régebbieknél, a különbség inkább a plusz szolgáltatásokban van - hívja fel a figyelmet a piacvezető online alkuszcég, a Netrisk vezérigazgatója. Ertl Pál szerint az online biztosításközvetítés szerepe határozottan erősödik ugyan a lakásbiztosítások értékesítésében, de még messze van attól, hogy piacbefolyásoló legyen, mint ahogy annak számít ma már a kötelező biztosítási piacon. A szakember szerint az internetes biztosításközvetítés transzparenciája nem a legolcsóbb, hanem a legkedvezőbb ár-értékarányú termékeknek kedvez, a fogyasztók érdekét szolgálva.

Alulbiztosított ingatlanok

Ugyanakkor jól látható, hogy a piac kezdi formálni a választ az új kihívásokra. Szurgyi Nándor szerint a közeljövőben a termékfejlesztés 2 irányba fog elmozdulni. Egyrészt az alapkockázatokat tartalmazó, lecsupaszított szolgáltatás felé, jellemzően internetes, telefonos értékesítés céljából. A személyes értékesítésben viszont fel fog erősödni az összetett, széleskörű, szegmentált szolgáltatást nyújtó kínálat, ahol komoly szerepe lesz továbbra is a tanácsadásnak. Az alapbiztosításoknak ugyanakkor - amelyek csak a klasszikusnak tekinthető veszélynemek biztosítottak - komoly veszélye - figyelmeztettek a signal Biztosító szakértői -, hogy az ingatlanok alulbiztosítottsága tovább nő majd. Ez utóbbiban még az ingatlanárak visszaesése is felelős, hiszen a legtöbb biztosítónál az alaptermékek az ingatlan értékéhez mérik és adják meg az ingó vagyon biztosítottsági értékét - így azok, akik (például hiteleik miatt) csak arra koncentrálnak, hogy meglegyen az ingatlan biztosítási fedezete, az ingóvagyon esetében nem figyelnek arra, hogy a fedezet mire elég (ha van egyáltalán).