A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az év végére a már-már szokásos erősödő kamatversenyre számít a CIB. A hitelintézet a forint betéti kamatait három alkalommal, 25-25 bázisponttal emelte. A megtakarítások piacán az OTP szakemberei szerint folyamatos a kamatverseny. Szinte valamennyi bank állandóan kínál akciós betételhelyezési lehetőségeket, a magasabb kamatnak azonban általában feltétele van. A legnagyobb magyar banknál − mint hangsúlyozták − éppen ezért futtatnak minden évszakban komplex, többféle megtakarítási terméket kínáló programot.

Az MKB stratégiai elemzője szerint viszont nagy kérdés, hogy milyen formában és időzítéssel vonják ki az állam részére átcsoportosított magán-nyugdíjpénztári vagyon befektetési jegyekben lévő állományát. Ez ugyanis eddig a gazdaságot finanszírozta, most azonban fokozatosan az államadósság menedzselésére szolgál majd. Elképzelhető, hogy az így keletkező finanszírozási forráshiányt azon bankcsoportok, amelyek jelentősebben ki voltak téve e hatásnak, erősebb betétbevonással, magasabb betéti kamatokkal igyekeznek pótolni, ami erősödő betéti versenyt jelenthet.

A Budapest Bank (BB) már augusztus elsejétől indítja betéti akcióját, ez azonban nem a forintforrások vonzására szolgál. Féléves időtartamra egységesen kétszázalékos eurókamatot kínálnak majd új és meglévő ügyfeleik számára, már az elhelyezhető legkisebb, 500 eurós betéti megtakarításra is. Ettől az időponttól bővítik a tehetősebbeknek kínált palettát is − szintén a devizát részesítve előnyben. A Money+ privátbanki szolgáltatás keretében igényelhető majd a Família Plusz elnevezésű dollárbetétszámla, amelynél a látra szóló kamat összesen 1,1 százalék lesz. A konstrukció alap- és prémium kamatból áll, utóbbinál (ami 0,7 százalékra rúg) feltétel, hogy az ügyfél által kezdeményezett terhelések száma a naptári negyedévben ne haladja meg az egyet.

A forinthitelkamatokat a makrogazdasági fundamentumokon alapuló kamatpálya vezérli, ahol a nemzetközi és a hazai kockázatok mellett nem látjuk jelentős esélyét az idei vállalkozói és lakossági hitelkamat-csökkentésnek − nyomatékosították az MKB-nál. Más bankok sem tartják elképzelhetőnek a forintadósok terheinek idei csökkentését.

Elemzők a változatlanságra szavaznak

A banki elemzők szinte mindegyike a magyar kamatszint idei változatlanságára szavaz. Érdekes módon azonban középtávon akad, aki csökkentést, más viszont kamatemelést prognosztizál. A CIB-nél 2012 végére 6,5 százalékos kamatszintet várnak. A Raiffeisennél jövőre elképzelhetőnek tartanak akár két enyhítést is (egyenként 25 bázispontos mértékben) az év derekától a kedvező inflációs folyamatok és kilátások miatt, amennyiben a külső környezet ezt nem teszi lehetetlenné.