A PSZÁF december 3-tól felfüggesztette a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE) "Lassíts" elnevezésű biztosítási konstrukciójának terjesztését. A köznyelvbe "gyorshajtás" biztosításként bekerült terméket a KÖBÉ-nek úgy kell az év végéig átdolgoznia, hogy szolgáltatása ne mérsékelje az üzembentartóval szemben közúti sebességtúllépés miatt kiszabott közigazgatási bírságot.

Az indoklás szerint a közúti közlekedésről szóló törvény alapján a rendőrhatóságnak a közlekedési jogi normák - s mások testi épségének és vagyonának - veszélyeztetése, például a megengedett közúti sebesség túllépése esetén büntető, megelőző szankciókat kell kötelezően kiszabnia a szabálysértés miatt. A meglévő szankciórendszer a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönöz.

A KÖBE "Lassíts!" nevű termékének szolgáltatása révén ezen jogelv nem érvényesülhet teljes körűen. A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző - a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönző - szerepét is. A PSZÁF szerint e tekintetben nincs jelentősége annak sem, hogy a KÖBE kizárja a biztosítási események közül a szándékos, tudatos vagy súlyosan gondatlanul elkövetett szabálysértéseket, illetve, hogy a biztosító szolgáltatása feltételül megszabja: a megbírságolt üzembentartó közlekedésbiztonsági tréningen vegyen részt. A közigazgatási bírság ugyanis a vétkesség típusától független, objektív szankció, amely a jogsértés megvalósulása esetén kizárólag vagyoni hátrány okozását (pénzbírság kiszabását) írja elő. A sebességhatár túllépése miatt kiszabott közigazgatási bírság mérséklésére, elengedésére a bírságot kiszabó hatóságnak sincs lehetősége.

A fentiek miatt a KÖBE terméke nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő. A biztosítási törvény a PSZÁF számára mérlegelést nem tűrő módon írja elő: ha a Felügyelet egy biztosítási termék terjesztése során megállapítja, hogy a konstrukció jogszabálysértő, köteleznie kell a biztosítót a jogszabálysértés megszüntetésére - szól a PSZÁF indoklása.