A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez feltett, az átfogó bérlakásprogramról érdeklődő kérdésre Rétvári Bence államtitkár mindössze egy mondatban válaszolva a családi otthonteremtési támogatásról ír, mely a jelenlegi támogatással szemben már az egy gyermekesekre, használt lakás vásárlására, valamint meglévő ingatlan bővítésére is igényelhető lesz. Hosszú távon fenntartható, megfizethető bérlakásállományról, a lakhatási bizonytalanság felszámolására készített, máshol már jól bevált szakmai koncepciók számbavételét hiába keressük a válaszban.

A hajléktalanság okainak felszámolása érdekében tervezett lépésekről még ennyit sem ír az államtitkár, pontosítja viszont,  hogy a  hajléktalan emberek az "otthontalanok" és a "lakástalanok". Számokat is sorok, eszerint a hajléktalanok számára országosan, éves szinten folyamatosan több mint 9500 szálláshely áll rendelkezésre (éjjeli menedékhely és hajléktalan személyek átmeneti szállása). "A téli időszakban több mint 1500 a többlet férőhely, ami az ilyenkor várható megnövekedett igénybevételt el tudja látni. Emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, és a tartósabb ellátást igénylőszemélyek részére 228 férőhellyel hajléktalanok rehabilitációs intézménye és 460 férőhellyel hajléktalanok otthona. A rendelkezésre álló kapacitások - a téli hónapokban is - lehetővé teszik a közvetlen életveszély kiküszöbölését" - írja Rétvári Bence.

Azért van, amire készül koncepció

A már kialakult hajléktalanság hatékony kezeléséhez, valamint a hajléktalan emberek hatékony társadalmi integrációjához elengedhetetlen a jelenlegi intézményrendszer és szolgáltatási kör folyamatos fejlesztése. Az ehhez kapcsolódó szakmai koncepció - a szakmai szervezetekkel történő konzultáció mellett - kialakítása folyamatos.

Az Európai Bizottság már jóváhagyta azt a magyarországi operatív programot, melynek révén hazánk is részesül a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programban, amely élelmiszersegélyt és meleg ételt biztosítít a hajléktalan-ellátást nyújtó szolgálatokon keresztül, közel 30 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez 4 milliárd forintot tesz hozzá a kormány - olvasható a képviselői kérdésre adott válaszban.