Győrben a 70-75 ezer forintos  havi bérleti díjú, újszerű, igényesen berendezett kiadó ingatlanok akár egy napon belül is bérlőre találhatnak. Az ország minden részéről érkeznek a városba új munkavállalók, de sok köztük az osztrák és német állampolgár is. Nációtól függetlenül a jó minőségű albérleteket keresik, bár munkahelyi pozíciótól és anyagi lehetőségektől függően eltér a kép.

Nem ritka, hogy a vezető beosztású bérlők akár 4 - 500 ezer forintot is fizetnek havonta egy luxus családi ház bérleti jogáért. A félmilliós bérleti díjért egy 250 négyzetméteres, medencés házat lehet bérelni a győri agglomerációban. Erős a kereslet a drágább lakások iránt is, a belvárosban egy 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 150 ezer forintot is el lehet kérni. Kisebb, másfél illetve két szobás, 45-60 négyzetméteres ingatlanok havi bérleti díja 80 ezer forint körül alakul. A bérlő megtalálásához szükséges idő lecsökkenése mellett a keresett szegmensekben a bérleti díjak is emelkedtek az elmúlt évekhez képest.

A potenciális vevők, akik családdal költöznének, főleg a 15-20 milliós családi házak, lakások piacán jelennek meg keresőként. Ezért az árért Győrságon családi házat, vagy a győri belvárosban egy 2-3 szobás lakást lehet találni.

Kecskeméten az elmúlt évhez képest szinte megduplázódott a kereslet. Egy jó adottságú ingatlan bérlésére gyakran 6-8-an is jelentkeznek nagyon rövid időn belül - mondta el Pálinkás Csaba, az OC helyi partnere. A bérleti piac olyan élénk, hogy helyi lakosok néha saját ingatlanjukat is felajánlják kiadásra, és maguk is albérletbe költöznek.

A németek 800 - 1000 eurót is hajlandóak fizetni egy nagyon jó állapotban lévő, teljesen felszerelt ingatlanért, legyen szó belvárosi lakásról, vagy kertvárosi családi házról. Nem ritka 1,5 - 2,5 ezer eurós havi bérleti díj egy fix 2 éves szerződés bérleti esetében.

A  magyar munkavállalóknak a kétszobás lakásokat 60-65 ezer forintért, a felújított lakásokat havi 80 ezer forintért lehet kiadni.  A jelentős bérleti kereslet már a bérleti díjak emelkedését is beindította.

A külföldi munkalehetőség is nagy vonzerőt jelent, ezért  a nyugati végeken - Sopronban és Szombathelyen - jelentősen felpezsdült a kereslet mind bérlői, mind vevői oldalon. Az ország minden területéről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Pcsről, kisebb keleti településekről, de még a Balaton környékéről, sőt néhányan Budapestről is érkeznek a nyugati határszélhez közel eső városokba. Sopronban 20-30, Szombathelyen 30-40 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanpiacon a munkalehetőségek megnyílása kapcsán.

Gyakran a családfő albérletben térképezi fel az új munkát, és amint megveti a lábát, a család is megérkezik. Szombathelyen és a környékén általában 15 millió forintig keresnek ingatlanokat a városba költözők. Ezért már egy 80-100 négyzetméteres házat lehet találni a környező településeken,  a városban inkább lakások közül lehet válogatni. Sopronban a keresések zöme 20 millió forintig terjed.

Sopronban nagy a hiány a kiadó lakásokból, egy albérlet egy nap alatt is elkelhet, a bérleti díj négyzetméterenként ezer forint körüli. Szombathelyen is várólisták vannak a jó adottságú bérleményekre. Egy újszerű, téglaépítésű, alacsony rezsijű, 3 szobás lakást akár havonta 60-70 ezer forintért is ki lehet adni.

Az elemzés szerint a beruházások és külföldi munkalehetőségek okozta ingatlanpiaci mozgás miatt kiadási célból most érdemes az említett vidéki városokban ingatlant vásárolni. Az ingatlanárak a válság óta csökkentek, nagy valószínűséggel elérték a mélypontjukat, a jelentős bérleti kereslet pedig folyamatos, biztos havi bevételekkel kecsegtet.