Összesen 1,4 milliárd forintot szán a kormány a budai Várban található - a Sándor-palota melletti - karmelita kolostor átalakításával kapcsolatos közbeszerzésre és tervezésre; a tervek szerint két éven belül oda költözik át a Miniszterelnökség Központi Hivatala (a miniszterelnök és hivatala) - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

A közlöny szerint az átépítés miatt szükségessé váló tervezés-, mérnök-lebonyolító, mérnök-tanácsadó és műszaki ellenőr kiválasztása céljából lefolytatandó közbeszerzési eljárások fedezetére 756,2 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A kormány felkéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával gondoskodjon arról, hogy a 2015-ös és a 2016-os központi költségvetésében összesen 704,3 millió forint összegű forrás álljon rendelkezésre a kolostor átépítésével összefüggő beruházástervezési, mérnök-lebonyolító és mérnök-tanácsadó, valamint műszaki ellenőri feladatokra. Ebből a beruházás céljaira 2015-ben 585,4 millió forintot, 2016-ban pedig 118,9 millió forintot használnának fel - olvasható a kormányhatározatban.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, június 6-án tartott üléséről adott tájékoztatásában jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-éig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.

Kifejtette: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-éig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe költözik.

A kabinet a július 18-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatában rendelte el az ingatlan felújítását és átépítését úgy, hogy 2016. március 15-éig a karmelita kolostor helyén átépülő irodákba, valamint az egykori tábori püspökség szomszédos területére költözhessen a Miniszterelnökség Központi Hivatala.

A Nemzeti Táncszínháznak ki kell költöznie a Kkmelita kolostor épületéből

A Nemzeti Táncszínház 293 millió forintot kap a kormánytól a 2014/15-ös évad "zavartalan lefolytatására", emellett 150 millió forintot fordítanak a teátrum új játszóhelye kialakításának előkészítésére - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

A színháznak a budai Várban lévő jelenlegi épületébe, az egykori karmelita kolostorba a Miniszterelnökség költözik, a társulat pedig a Millenáris Teátrum épületében kap új játszóhelyet a 2015/16-os évadtól.

A kormány határozat "felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. közreműködésével a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének a Millenáris Teátrum épületében történő műszaki kialakítása érdekében, azzal a céllal, hogy a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. az így átalakított ingatlant a 2015/16-os évadtól kezdődően hosszú távon játszóhelyként használhassa".

A határozat szerint a kormány "egyetért azzal, hogy a Nemzeti Táncszínház jelenlegi székhelyeként szolgáló Karmelita kolostor új funkciójának kialakítását megelőzően a Nemzeti Táncszínháznak, mint nemzeti intézménynek méltó játszóhelyet kell biztosítani, mely hosszú távon megfelel az intézmény magas színvonalú művészeti tevékenységének".

A kormányhatározat utasítja a nemzetgazdasági minisztert, augusztus 15-ig gondoskodjon arról, hogy rendelkezésre álljon 150 millió forint az új játszóhely műszaki kialakításának tervezési, előkészítési munkálataira a Miniszterelnökség fejezet fejezeti kezelésű előirányzatai között.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára július 14-én közölte az MTI-vel, hogy a Várból kiköltöztetendő Nemzeti Táncszínház a Millenárison kap új otthont. Azt mondta, az állam a teátrum működési támogatásának emelését is tervezi.