Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány döntése alapján több mint százezer négyzetméteres területen épülhet meg Budapesten a Testnevelési Egyetem (régi nevén TF) új campusa, amely 2018 szeptemberére készülhet el. Ezt Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára jelentette be szombaton sajtótájékoztatón az Alkotás utcai oktatási intézmény, valamint a Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI, azaz Sportkórház) fejlesztéséről hozott kormányhatározatot ismertetve.

Az államtitkár közölte: az új campust az egyetem jelenlegi területén, az OSEI felszabaduló épületeivel kiegészülve és a Csörsz utcai sporttelepen alakítják ki. A teljes beruházás az előzetes kalkulációk szerint mintegy 30 milliárd forintba kerül majd.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora elmondta: a leégett csarnok helyére 50 méteres fedett uszoda, a Csörsz utcai sporttelep BAH csomópont felőli oldalán pedig egy többszintes, multifunkcionális sportcsarnok épül majd. A létesítmény nyolcszintes lesz, ebből kettőt a felszín alatt alakítanak ki - ismertette a rektor, hozzátéve, hogy a mélygarázsokban a környékbeliek autói is helyet kaphatnak.

A Csörsz utcai sporttelepet a szomszédos park terhére 2500-3000 négyzetméterrel kibővítik, de Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterrel megállapodtak abban, hogy a közelben hasonló méretű zöldfelülettel kárpótolják a környéken lakókat.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy felújítják a 25 méteres uszodát és a tanmedencét is. A tervek szerint az egyetem főépülete az OSEI területén lévő, szerkezetkész állapotban lévő nagy épületben, az egyes tanszékek, a sportági intézetek, az újonnan létrehozandó sporttudományi labor, valamint a legális teljesítményfokozó és táplálék-kiegészítő szereket bevizsgáló laboratórium a Hauszmann Alajos által tervezett kisebb műemlék épületekben kap helyet.

Szabó Tünde beszélt arról is, hogy az OSEI új helyszínéről december 16-án dönt a kormány. A kormány az elmúlt években több sikeres programot indított el a sport mint stratégiai ágazat területén. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb állomása a Testnevelési Egyetem - ismertebb nevén a TF - fejlesztése, hiszen az intézmény az élsportolók fejlődésének, gyermekeink sportolásának és az egészséges életmódra nevelésnek az alappillére - mondta az államtitkár.

Kiemelt hangsúlyt kap a sportegészségügy fejlesztése. A kormány úgy döntött, hogy a Sportkórháznak a világszínvonalú magyar sporteredményekhez méltó, a kor követelményeinek megfelelő, minden igényt kielégítő helyet biztosít a jelenlegi, több mint százéves műemlék épületek helyett. Az OSEI új helyszíne ad majd otthont egyebek mellett a sportolók járó- és fekvőbeteg-ellátásának, a sportsebészetnek és a rehabilitációnak, a szűrővizsgálatoknak és egyéb, nem betegellátó feladatoknak.