EUR
313.87
USD
282.45
BUX
27011.72 1.33%
OTP
6890 -1.92%

Akadozik a csok, mindenkit lenyomnak a befektetők

A budapesti ingatlanvásárlók csaknem fele befektető és nem tűnik úgy, hogy egyelőre csökkenne a jelenlétük. Holott előzetesen erre lehetett számítani, hiszen az idén életbelépő új csokszabályozás egyre nagyobb lehetőséget biztosít a saját célra vásárlóknak. A jelenségről a Duna House (DH) készített összefoglalót.
Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 12:13

Először is a bankokat váratlanul érte a január eleji csokmódosítás-csomag, amely azóta ismét változott. Adminisztratív oldalról ezeket nem voltak képesek lekövetni és a mai napig vannak olyan pontjai a törvénynek, amellyel kapcsolatban felügyeleti állásfoglalásra várnak. Több pénzintézet is felfüggesztette a befogadást, vagyis egyelőre akadozik a rendszer - írja a DH.

Bajban vannak a vevők is, hiszen szűkös a kínálat. Alig van új lakás, ráadásul ezek árába a fejlesztők beépítették a csok összegét. A következő időszakban ez változni fog, hiszen rengeteg új projekt indul majd, de a piacra lépésük inkább az év második felében várható.

Használt lakás oldalon szintén nehézkes a keresés, amelynek egyik oka a tulajdonosok kivárása, akik úgy számolnak, hogy a várható piaci fellendülés további áremelkedést von maga után.

A befektetők is keresik a csokot

A képet tovább árnyalja, hogy bár magas a befektetői jelenlét, közülük sokan élnek a csokkal, ha megtehetik. A jogalkotó kivette a szabályozásból a második lakás tilalmát, így aki megteheti, csokigényléssel vesz újat, ahova költözik, a régi lakást pedig ki-, vagy eladja. Vagy be sem költözik az új lakásba, hanem egyszerűen kiadja.  A jogszabály szerint persze be kell költözni az így megvásárolt lakásba, de találékony nemzet hírében állunk. Valós képet tehát nehezen lehet kapni - véli a DH.

Ami biztosan látszik az az, hogy a keresleti oldal megnőtt. A DH Keresleti indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, vagyis vásárlási szándékból nincs hiány. Az viszont kérdéses, hogy mind a pénzintézetek a szabályozási oldalról, mind pedig maga a piac ki tudja-e szolgálni ezt a növekvő igényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .