Az ingatlan.com megvizsgálta, hogy jelenleg - július végén, augusztus elején - átlagosan mennyiért kínálnak kiadó, 40-59, illetve 60-79 négyzetméteres lakásokat Budapesten és több egyetemi nagyvárosban (Pécs, Szeged, Debrecen, Győr), valamint azt, hogy mennyivel emelkedtek a kínálati bérleti díjak a szóban forgó városokban tavaly szeptemberhez képest.

Az ingatlan.com adatai szerint idén Budapesten nagyon felkúsztak az árak, a 40-59 négyzetméteres kategóriában az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forint, szemben a tavaly szeptemberi 126 ezer forinttal, ami 11 százalékos növekedést jelent. A nagyobb méretű lakások esetében mérsékeltebb volt az áremelkedés a fővárosban: 60-79 négyzetméteres kategóriában 187 ezer forint volt a kínálati átlagár, ami 4 százalékos emelkedést jelent - ugyanakkor előfordulnak olyan városrészek, lakásméretek, ahol akár 50-80 százalékos, vagy ezt meghaladó áremelkedés történt.

Az ingatlan.com által vizsgálat vidéki városokban felemás a helyzet. Győrben szintén a 100 ezer forintos határ felett alakulnak a bérleti díjak: a 40-59 négyzetméteres alapterületű lakásokat átlagosan 106 ezer forintért kínálják, a 60-79 négyzetmétereseket pedig 130 ezer forintért. Érdekes, hogy ezek az árak elmaradnak a tavaly szeptemberi értékektől, akkor ugyanis a kisebb lakásoknál az elkért bérleti díj 120, a nagyobbaknál 140 ezer forint volt.

Debrecenben a 40-59 négyzetméteres lakások átlagos havi bérleti díja az elemzés szerint a tavalyi 82 ezer forintról 90 ezer forintra nőtt, ezzel szemben a nagyobb lakásoknál nem volt változás: 110 ezer forinton maradt a kínálati ár.

Kiugró eredmény született Pécsett: itt a kisebb - 40-59 négyzetméteres - lakások átlagos bérleti díja 80 ezer forintra nőtt a tavaly szeptemberi 60 ezer forintról, ami 33 százalékos növekedés. A nagyobb - 60-79 négyzetméteres - pécsi lakások esetében a tavaly szeptemberi 80 ezer forintról 90 forintra nőttek az átlagos bérleti díjak, vagyis 13 százalékos a többlet.

Szegeden is nőttek az árak: a kisebb lakáskategóriában 17 százalékkal 60 ezerről 70 ezer forintra emelkedtek az átlagos bérleti díjak, a nagyobb lakások esetekben pedig 13 százalékkal 75 ezerről 85 ezer forintra nőtt az átlagos albérleti díj. Természetesen a vidéki városokban is átlagokról van szó, ezért jelentős szórás lehet az adott városokon belül az albérlet árakban. A bérleti díjakat alapvetően meghatározza például a városközponthoz vagy az adott egyetemhez való közelség, a tömegközlekedési járatok száma és a megállók távolsága, az ingatlan állapota, felszereltsége.