Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése márciusban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) számottevően javult az előző hónaphoz képest, a mutató lényegében visszatért az év eleji szintjére. A nyers, nem kiigazított adatok is némi pozitív változást tükröznek: márciusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 16 és 35 százalék, míg februárban ugyanez a két arány rendre 11 és 35 százalék volt

A magasépítő cégek markánsan, a mélyépítők icipicit jobbra értékelték termelési helyzetüket márciusban, mint februárban. Az 50 főnél kisebb létszámú vállalkozások ebben a hónapban is némileg elégedettebbek voltak, mint a nagyobb cégek.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelésről valamivel kedvezőbben nyilatkoztak a cégek,  a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 15 és 32 százalék volt.

A bizalmi index a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba sűrítve mutatja az ágazat kilátásait

Építőipari bizalmi indexek, 2013-2016
Kép: (szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok értékelése - a januári és februári romlás után - márciusban javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is enyhe, de kedvező irányú változást jeleznek: márciusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka számolt be magas, 48 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány februárban 12 és 49 százalék, egy évvel ezelőtt 8 illetve 37 százalék volt. A magas- és mélyépítők értékelése is kedvezőbbé vált, s alig van különbség a kisebb és nagyobb vállalatok között.

Javultak a foglalkoztatási kilátások is az előző hónaphoz képest. A létszám bővítésére a válaszadó cégek 24 százaléka, annak csökkentésére 11 százalékuk készül. Februárban ugyanez a két arány rendre 22 és 16, egy éve 14 és 16 százalék volt. Mind a magas-, mind a mélyépítő cégek javuló várakozásokról tudósítottak.

Mi lesz az árakkal?

A válaszadók döntő többsége (76 százaléka) a továbbiakban sem számít árváltozásra, de az áremelést tervezők aránya (18 százalék) újfent érdemben meghaladja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (6 százalék). Ugyanez a két arány februárban 16 és 6 százalék, tavaly márciusban 11 és 12 százalék volt. Miközben a mélyépítő cégek jellemzően stabil árakkal kalkulálnak, a magasépítők körében az áremelési várakozás márciusban látványosan erősödött.

A termelés bővítését korlátozó tényezők sorában az elmúlt néhány évben látványosan csökkent a bizonytalan gazdálkodási környezet és a fizetési késedelmek említési gyakorisága. A pénzügyi problémák jelentősége csak lassan és kismértékben csökkent. Jelentősen nőtt viszont a munkaerőhiány említési gyakorisága. A rendelkezésre álló munkaerő korlátozottsága leginkább a lakásépítő cégeket zavarja, 59 százalékuk nyilatkozott így.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében márciusban az előző hónaphoz képest nem változott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A derű- és borúlátóak aránya márciusban 16 és 18 százalék volt - ugyanezekkel az arányokkal találkoztunk februárban is.