Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. december 8., szombat 9:00   Szilágyi Eta

Áresés a Balatonnál - ennyiért vehet saját apartmant

Télen akár 25−30 százalékot is engednek a kínálati árból a Balaton környéki apartmanok eladói, az érdeklődés azonban így is elég visszafogott − állítják a lapunk által megkérdezett közvetítők.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A legtöbb eladó apartmant a Balaton-parti városokban árulják, ami nem jelent tömeges kínálatot, hiszen az eladósorban lévő vízparti ingatlanok zömét az önálló üdülők és családi házak teszik ki. Az új apartmanház-fejlesztések pedig a válság nyomán itt is megtorpantak, legalábbis a tó egyes részein. Keszthelyen például magyar beruházók égisze alatt indult volna egy luxusapartman-fejlesztés, a projekt azonban már a kezdeti lépéseknél megakadt. Így csak néhány, apartmanszerű, 4-6 lakásos társasház épült, melyek lakásait 260−300 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, ám, mint Kozma László, a Capital '99 Kft. ügyvezetője mondja, nem túl élénk az érdeklődés irántuk.

Más a helyzet a közeli Hévízen, ahol több apartmanház lakásait 80 százalékban ukránok, oroszok vásárolták meg, s részükről még ma is tart az érdeklődés. Az új építésűek és az 5−8 éves apartmanok négyzetmétere a városban 600−700 ezer forint. A központtól távolabb azonban már csak 250−300 ezer forintra rúg a keresleti négyzetméterár − mondja Kozma László.

A déli parton szintén van kínálat, s Novák Emese, az ingatlanabalatonon.hu tulajdonosa szerint akik a nyáron nem tudták értékesíteni ingatlanjukat, a hideg idő beköszöntével, komoly vevő esetén akár 25−30 százalékot is engednek. A befektetésre is alkalmas ajánlatok között található Siófok Ezüstpartján, beköltözhető − közvetlen vízparti − új építésű, 40−120 négyzetméter közötti alapterületű apartman, 400 ezer forintos négyzetméterártól, a balatonőszödi, két éve átadott üdülőparkban pedig viszonteladók árulnak 31 négyzetméteres stúdiókat 9 millió, egy 150 négyzetméteres, panorámás ingatlant 65 millió forintért. Számos szocreál stílusú, hetvenes évekbeli apartman is szerepel a kínálati listán, Zamárditól  Balatonszárszóig. Hátrányuk, hogy a vízellátás szünetelése miatt télen használhatatlanok. Az árak egy-egy ilyen 35 négyzetméteres apartmannál Balatonszárszón 6, míg Zamárdiban 7 millió forint körül mozognak. Novák Emese szerint a vásárolni szándékozók elsősorban a hely, az elhelyezkedés és panoráma szerint választanak, de fontos szempont az ingatlannak helyet adó épület állaga is.

Velencei-tó, Tisza-tó
A Velencei-tó településein az utóbbi időben nemigen építettek eladásra apartmanokat, de a régebben átadott hasonló ingatlanokból sincs sok eladósorban − mondta lapunknak Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezető igazgatója. Néhány ingatlan vár gazdára például a gárdonyi Napsugár Üdülőszövetkezet kezelésében lévő apartmanházban, melynek lakásai magántulajdonban vannak. Az üzletasszony tapasztalata szerint az 1986−87-ben épült, őrzött, szép környezetben fekvő, közös használatú medencével kialakított jó állapotú létesítmény ingatlanjai forgalomképesek − hiszen a karbantartást rendszeresen elvégzik −, ám hátrányt jelent, hogy télen mindössze 8 Celsius-fokra fűtik fel az épületet. Így, ha valaki az év végi ünnepeket szeretné ott tölteni, elektromos hősugárzóval kell rásegíteni a fűtésre. A 27−31 négyzetméteres apartmanok kínálati ára 5−6,5 millió forint között mozog. A közös költség összege a mérettől függően évi 120−150 ezer forint közötti a vízhasználati díjjal együtt. Az érdeklődés irántuk nem túl élénk, hiszen a 2009 óta egyre csökkenő ingatlanárak miatt hasonló áron a tó menti településeken kisebb önálló nyaralót is lehet kapni.

A Tisza-tó mentén alig akad apartmanvásárlási lehetőség, de az érdeklődés is szinte egyenlő a nullával − mondják a megkérdezett közvetítők. Hasonló ingatlanok főleg 2000-ig épültek, de számuk nem jelentős, legtöbbjük felújításra, korszerűsítésre szorul. Tiszafüreden, közvetlen a szabadstrandnál három, két éve teljesen felújított, központi gázfűtéses, teljesen berendezett apartmant árulnak mindössze 20 millió forintért, de hosszú ideje nem akad az ingatlanra még csak érdeklődő sem. Szintén Tiszafüreden, a termálfürdő szomszédságában kínálnak egy igényesen felújított lakóházat − melyhez egy 30 és egy 35 négyzetméteres apartman is tartozik − mindössze 12 millió forintért.

Az új építésű siófoki apartmanok nagy része gazdára talált, a még eladó 53−92 négyzetméteres ingatlanokat nettó 390−470 ezer forintért kínálják 24 órás portaszolgálattal, nonstop kamerarendszerrel, vagy akár önálló riasztóval, medencével, játszótérrel. Fűzfőn jövő tavasszal indul egy 37 lakásos apartmanház építése, melyek 2014. tavaszi befejezésű lakásait − 400−600 ezer forintos négyzetméteráron − december közepétől már le lehet kötni. Az épületegyüttesben többfunkciós wellness-központ is létesül. A nagy teraszos apartmanok zöme 23−27 négyzetméteres, de kialakítanak 56−65 négyzetmétereseket, valamint 80−110 négyzetméteres penthouse apartmanokat is.

 
Hozzászólok
rigolya, 2012. december 10., hétfő 11:48

@BkSp: Más? Sokkal több nincs!

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
BkSp, 2012. december 10., hétfő 11:17

@rigolya: pl. Örvényes

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
szkiita, 2012. december 8., szombat 18:50

@rigolya: Ez ízlés dolga ,én nem szeretem a déli partot ,más miatt sem ,de ezt nem írom le ,az északi part polgáribb...

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
thony, 2012. december 8., szombat 18:30

"Áresés a Balatonnál"

...lesz ez még olcsóbb is!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
szenator, 2012. december 8., szombat 18:19

MAJD JÓÓÓÓL KISZÁRAD A BALATON, A MILLIOMOSOK MEG OTT MARADNAK A SOK APARTMANJUKKAL !!! :)

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 9 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetésNapi blog

Rendezvényeink

Állami intézményt költöztetne Miskolcra ...

Miskolc is alkalmas arra, hogy kiemelt állami feladatokat lásson el, idén döntés születik arról, hogy...

Nincs remény: drágább lesz a benzin

Cégvezetők szerint drágulni kezd az olaj, és ezzel benzin is, mivel nő a kereslet a fekete arany iránt.

Ezt még Svájc is megszívta

Egy friss tanulmány szerint a svájci frank erősödése miatt minden harmadik vállalkozás megfontolja Svájcban...

Mire elég a 150 ezer forint?

Akadálymentesítéshez aligha.

Angela Merkel újra üzent

Konstruktív beszélgetést folytatott a görög kormányfő és a kancellár - azaz továbbra sincs megoldás.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .