Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. december 8., szombat 9:00   Szilágyi Eta

Áresés a Balatonnál - ennyiért vehet saját apartmant

Télen akár 25−30 százalékot is engednek a kínálati árból a Balaton környéki apartmanok eladói, az érdeklődés azonban így is elég visszafogott − állítják a lapunk által megkérdezett közvetítők.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A legtöbb eladó apartmant a Balaton-parti városokban árulják, ami nem jelent tömeges kínálatot, hiszen az eladósorban lévő vízparti ingatlanok zömét az önálló üdülők és családi házak teszik ki. Az új apartmanház-fejlesztések pedig a válság nyomán itt is megtorpantak, legalábbis a tó egyes részein. Keszthelyen például magyar beruházók égisze alatt indult volna egy luxusapartman-fejlesztés, a projekt azonban már a kezdeti lépéseknél megakadt. Így csak néhány, apartmanszerű, 4-6 lakásos társasház épült, melyek lakásait 260−300 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, ám, mint Kozma László, a Capital '99 Kft. ügyvezetője mondja, nem túl élénk az érdeklődés irántuk.

Más a helyzet a közeli Hévízen, ahol több apartmanház lakásait 80 százalékban ukránok, oroszok vásárolták meg, s részükről még ma is tart az érdeklődés. Az új építésűek és az 5−8 éves apartmanok négyzetmétere a városban 600−700 ezer forint. A központtól távolabb azonban már csak 250−300 ezer forintra rúg a keresleti négyzetméterár − mondja Kozma László.

A déli parton szintén van kínálat, s Novák Emese, az ingatlanabalatonon.hu tulajdonosa szerint akik a nyáron nem tudták értékesíteni ingatlanjukat, a hideg idő beköszöntével, komoly vevő esetén akár 25−30 százalékot is engednek. A befektetésre is alkalmas ajánlatok között található Siófok Ezüstpartján, beköltözhető − közvetlen vízparti − új építésű, 40−120 négyzetméter közötti alapterületű apartman, 400 ezer forintos négyzetméterártól, a balatonőszödi, két éve átadott üdülőparkban pedig viszonteladók árulnak 31 négyzetméteres stúdiókat 9 millió, egy 150 négyzetméteres, panorámás ingatlant 65 millió forintért. Számos szocreál stílusú, hetvenes évekbeli apartman is szerepel a kínálati listán, Zamárditól  Balatonszárszóig. Hátrányuk, hogy a vízellátás szünetelése miatt télen használhatatlanok. Az árak egy-egy ilyen 35 négyzetméteres apartmannál Balatonszárszón 6, míg Zamárdiban 7 millió forint körül mozognak. Novák Emese szerint a vásárolni szándékozók elsősorban a hely, az elhelyezkedés és panoráma szerint választanak, de fontos szempont az ingatlannak helyet adó épület állaga is.

Velencei-tó, Tisza-tó
A Velencei-tó településein az utóbbi időben nemigen építettek eladásra apartmanokat, de a régebben átadott hasonló ingatlanokból sincs sok eladósorban − mondta lapunknak Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezető igazgatója. Néhány ingatlan vár gazdára például a gárdonyi Napsugár Üdülőszövetkezet kezelésében lévő apartmanházban, melynek lakásai magántulajdonban vannak. Az üzletasszony tapasztalata szerint az 1986−87-ben épült, őrzött, szép környezetben fekvő, közös használatú medencével kialakított jó állapotú létesítmény ingatlanjai forgalomképesek − hiszen a karbantartást rendszeresen elvégzik −, ám hátrányt jelent, hogy télen mindössze 8 Celsius-fokra fűtik fel az épületet. Így, ha valaki az év végi ünnepeket szeretné ott tölteni, elektromos hősugárzóval kell rásegíteni a fűtésre. A 27−31 négyzetméteres apartmanok kínálati ára 5−6,5 millió forint között mozog. A közös költség összege a mérettől függően évi 120−150 ezer forint közötti a vízhasználati díjjal együtt. Az érdeklődés irántuk nem túl élénk, hiszen a 2009 óta egyre csökkenő ingatlanárak miatt hasonló áron a tó menti településeken kisebb önálló nyaralót is lehet kapni.

A Tisza-tó mentén alig akad apartmanvásárlási lehetőség, de az érdeklődés is szinte egyenlő a nullával − mondják a megkérdezett közvetítők. Hasonló ingatlanok főleg 2000-ig épültek, de számuk nem jelentős, legtöbbjük felújításra, korszerűsítésre szorul. Tiszafüreden, közvetlen a szabadstrandnál három, két éve teljesen felújított, központi gázfűtéses, teljesen berendezett apartmant árulnak mindössze 20 millió forintért, de hosszú ideje nem akad az ingatlanra még csak érdeklődő sem. Szintén Tiszafüreden, a termálfürdő szomszédságában kínálnak egy igényesen felújított lakóházat − melyhez egy 30 és egy 35 négyzetméteres apartman is tartozik − mindössze 12 millió forintért.

Az új építésű siófoki apartmanok nagy része gazdára talált, a még eladó 53−92 négyzetméteres ingatlanokat nettó 390−470 ezer forintért kínálják 24 órás portaszolgálattal, nonstop kamerarendszerrel, vagy akár önálló riasztóval, medencével, játszótérrel. Fűzfőn jövő tavasszal indul egy 37 lakásos apartmanház építése, melyek 2014. tavaszi befejezésű lakásait − 400−600 ezer forintos négyzetméteráron − december közepétől már le lehet kötni. Az épületegyüttesben többfunkciós wellness-központ is létesül. A nagy teraszos apartmanok zöme 23−27 négyzetméteres, de kialakítanak 56−65 négyzetmétereseket, valamint 80−110 négyzetméteres penthouse apartmanokat is.

 
Hozzászólok
rigolya, 2012. december 10., hétfő 11:48

@BkSp: Más? Sokkal több nincs!

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
BkSp, 2012. december 10., hétfő 11:17

@rigolya: pl. Örvényes

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
szkiita, 2012. december 8., szombat 18:50

@rigolya: Ez ízlés dolga ,én nem szeretem a déli partot ,más miatt sem ,de ezt nem írom le ,az északi part polgáribb...

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
thony, 2012. december 8., szombat 18:30

"Áresés a Balatonnál"

...lesz ez még olcsóbb is!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
szenator, 2012. december 8., szombat 18:19

MAJD JÓÓÓÓL KISZÁRAD A BALATON, A MILLIOMOSOK MEG OTT MARADNAK A SOK APARTMANJUKKAL !!! :)

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 9 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetésNapi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Terítékre kerül a bankadó - 24 előterjesztést ...

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten, következő kéthetes ülésének első felében....

Újra üzemel a Keleti pályaudvar

Újra teljes kapacitással üzemel a Keleti pályaudvar - közölte a Mávinform vasárnap délután.

Leállhat a menekültek tömeges beáramlása ...

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország...

Ennyi kellene a biztonságos energiaellátáshoz ...

Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítése lesz szükséges a következő tíz évben nagy valószínűség...

A Keletiből utazna? - Ennek a hírnek ...

Műszaki probléma miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom a Keleti pályaudvaron, késések várhatók...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .