Legújabb statisztikájában az Otthontérkép az ingatlankereső portálokon elérhető ingatlanhirdetésekből készített kínálati árstatisztikát 2014-es, 2013-es és 2012-es adatokat feldolgozzva. A térképen található adatokból kiderül, hogy Budapesten az értékesítési árak mellett a kínálati árak is emelkedtek 2013-ról 2014-re, bizonyos kerületekben 10 százalékot meghaladó a kínálati árak növekedése.

Az árnövekedés a XI. kerületben volt a legnagyobb, itt több, mint 12 százalékkal emelték az eladók az átlag hirdetési négyzetméterárat. További hat kerületben a kínálati árak több, mint 5 százalék drágultak, öt kerületben stagnáltak. Egyes kerületekben a kínálati árak kétszer-háromszor gyorsabban növekedtek 2014-ben, mint az eladási árak. Ezekben a kerületekben - IX., XIII., XIV. - a kereslet is megélénkült, főleg a jó állapotú, 50-100 négyzetméter alapterületű ingatlanok iránt, amire az eladók áremeléssel reagálnak.

A különlegesebb igényeket kiszolgáló V., XII., II. kerületekben 2014-ben a kínálati árak kis mértékben változtak, amiből arra következtet az Otthontérkép elemzése, hogy az itt található ingatlanokra a kereslet stabil maradt az elmúlt évek során, és az amúgy is magasabb kínálati árszint további növelésre az eladóknak már nem volt tere.

Forrás: Otthontérkép

Budapesten kívül elsősorban a nyugat-magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balaton körüli megyékben, a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése húzza a megyei árakat. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun megye esetén a kínálati árak növekedését a régiók népszerűsége, az autógyári fejlesztések generálták.

Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon túl a kínálati árak is csökkentek - elsősorban Kelet-Magyarországon, illetve Baranya megyében  - válaszul a továbbra is pangó keresletre. Országos szinten a kínálati árak együtt mozogtak az értékesítési árakkal, a piac tehát gyorsan reagált a változásokra - állapítja meg az elemzés.