A végtörlesztés nyújtotta lehetőséget a készpénzzel nem rendelkezők csakis az ingatlan értékesítésével tudják kihasználni, a rendelkezésre álló idő azonban rövid, ami gyors és jó döntéseket követel meg az eladótól. A végtörlesztési igényt 201. december 30-ig kell a banknak bejelenteni, ettől számítva legkésőbb 60 nap múlva meg kell fizetni a tartozást.  Ha valaki december 30-ig nem kap elfogadható ajánlatot, akkor aznap érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, és a lehető legtávolabbi időpontot megjelölni végtörlesztés időpontjaként, hogy a fennmaradó időben legyen esélye vevőt találni - mondja Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi piaci árfolyamok és a végtörlesztésnél használt árfolyamok között 20-25 százalék eltérés is lehet, ami a tőketartozására vetítve az eladó veszteségét jelenti, ha lemarad a végtörlesztésről. Ezt a kockázatot érdemes az adásvételi szerződésben is kezelni, így ki kell kötni, hogy a vevőnek meddig kell megfizetnie a vételárat, amennyiben ez nem teljesül, akkor az eladó elállhat a szerződéstől.

A hátra lévő két és fél hónap, illetve a további maximális két hónap elegendő  idő lehet az ingatlan értékesítésére. Szakértő igénybevételét azonban érdemes megfontolni, mert a helyes és kellően vonzó árazáshoz és a megfelelő hirdetési stratégiához megfelelő piaci ismeretekre van szükség.

Ugyan a rövid határidő miatt az eladók árengedményre kényszerülhetnek,  ám most a vevőknek is gyorsan kell döntést hozniuk, mert a lehetőség csak a végtörlesztési időszak lezárultáig tart. Ráadásul nem elég a feltételekben megállapodni, illetve a szerződést aláírni, a vevőnek záros határidőn belül elő kell tudnia teremteni a vételárat is, hogy az eladó időben visszafizethesse tartozását.

A moratórium alatt többen elhalasztották a vásárlást a később várható további árcsökkenés reményében - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. Most ez a stratégia nem kifizetődő, az árak nagy valószínűséggel csökkennek majd, de a végtörlesztési időszak lezárultával az eladóknak nem áll érdekében jelentős árengedményeket tenni. Dönteni a vevőknek is gyorsan kell, főleg, ha vételár nem áll azonnal rendelkezésükre.

Jelentős árengedményekre a vevők nem számíthatnak, a végtörlesztési- és a piaci árfolyam közötti 20-25 százalékos különbség bizonyos részét engedheti át az eladó. Az árcsökkenés mértéke függ attól is, hogy hány vevő próbálja ezt az időszakot kihasználni kedvezményes ingatlanvásárlásra. Az általuk generált keresletbővülés enyhítheti az árakra gyakorolt nyomást.

A következő időszak a lakáspiac felpezsdülését hozhatja, de az előrehozott vásárlások miatt a jövő év első felétől, a végtörlesztési időszak után visszafogottabb lehet a tempó. Ezt felülírhatja az új kamattámogatási rendszer, ami a következő évben élénkítheti keresletet. Amennyiben a kamattámogatási rendszer időben beindul, még a végtörlesztési időszak keresletét is erősítheti. Ennek mértéke attól függ, hogy két rendszer mennyi ideig működik együtt párhuzamosan, és elegendő lesz-e ez az időszak arra, hogy jelentős számú vevő tudja kamattámogatott hitelből finanszírozni a végtörlesztés miatt eladásra kínált ingatlan megvásárlását.