Januárban és februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítja elő - hívja fel a figyelmet a KSH. Az elmúlt hónapokban tapasztaltnál nagyobb visszaesésben azonban a februári kedvezőtlen, a megszokottnál hidegebb időjárásnak is szerepe volt - olvasható az elemzésben. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 7,3 százalékkal kisebb volt. Az év első két hónapjában a termelés 9,4 százalékkal vissza 2011 azonos időszakához képest.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 18,9 százalékkal, az egyéb építmények építése 10,8 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,7 százalékkal, az egyéb építményeké 3,3 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - jelentősen, 28,8 százalékkal, az egyéb építmények ágazat termelése 2,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,3 százalékkal kisebb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A februárban kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest csaknem négyötödével emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 21,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké pedig 131,2 százalékkal nőtt a 2011. februárihoz viszonyítva. A kiugró növekedés az alacsony előző évi bázis mellett vasútfelújításra kötött nagy értékű, hosszabb idő alatt megvalósítandó szerződések, valamint közműépítési munkákra vonatkozó megrendeléseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. február végi szerződésállományának volumene viszont továbbra is jelentősen, több mint egyötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 42,7 százalékkal, az egyéb építményeké 6,0 százalékkal kisebb volt, mint 2011. február végén.