Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly ősszel természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nagyberek terültén található, részben a Hubertus Bt. által bérelt állami, természetvédelmi terülten történt vízeresztés miatt. Az ügyben indított nyomozás a mai napig nem zárult le.

Többmilliárdos kárt sejt Budai

A kormánybiztosi hivatal kifogásolta az államnak a céggel kötött hosszú távú fölhaszonbérleti szerződését is, amely szerint a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációját követően a Hubertus hektáronként évi 10 forintért bérelhetett 7725 hektárnyi állami területet 99 évig. A kormánybiztos korábbi nyilatkozatai szerint alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő, esetenként jogszabályellenesek ítélt feltételek miatt 7-8 milliárd forintos kár érte az államot a térségben jellemző földbérleti díjjakkal számolva, ezért az NFA kezdeményezte a bérleti szerződés felbontását és a terület állami birtokba vételét.

Csató András közzölte, az állammal kötött bérleti szerződést a Hubertus - szemben az NFA álláspontjával - továbbra is érvényesnek tekinti. A németországi Hubertus Agrarindustrielle GmbH&Co. KG többségi tulajdonában lévő Hubertus Bt. az NFA lépését követően keresetet nyújtott be a szerződésben kikötött Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bírósághoz, kezdeményezve, hogy kötelezzék az NFA-t a szerződés teljesítésére. A választott bíróság felállása megkezdődött, a felek már kijelölték a saját választott bíráikat, így hamarosan megkezdődhet az ügy tárgyalása - tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Eddig nem álltak szóba a céggel

A Hubertus Bt. államtól bérelt 7725 hektárnyi területéből 4741 hektáron végez mezőgazdasági tevékenységet. A hajdani megállapodás értelmében a cég azért bérelhette kedvezményes, fix áron az állami területeket, mert ráhárultak egyebek közt a térség vízkormányzásával kapcsolatos feladatok és költségek. Az MTI kérdésére, hogy a Hubertus tulajdonosi köre felajánlotta-e a piaci földbérleti díj megfizetését az általa hasznosított állami földterületekért, Csató András úgy válaszolt: "már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek - így a földbérleti díj - átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül."

Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolja a Somogy megyei Kéthely központtal működő, 116 embert foglalkoztató Hubertus jövőjét az NFA lépése, az ügyvezető azt válaszolta: "a hatályos jogszabályok és szerződésünk ismeretében úgy gondoljuk, hogy az illetékes bíróság jövőbeni döntése hosszú távon biztosítja a társaság eredményes, és több szakmai fórum által is elismert működését."

A 4,2 milliárd forintos törzstőkéjű, 4,6 milliárd forintos saját tőkével rendelkező, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vadászattal, erdőgazdálkodással és turizmussal foglalkozó Hubertus Bt. a somogyi térség egyik meghatározó munkáltatójának számít, amelyben a korábbi nyilatkozatok szerint eddig 3,75 milliárd forintot fektettek be a tulajdonosai.