Az egykori Volga szálló helyén álló irodakomplexumot a válság közepette, nagyon nehéz időszakban kezdték el építeni - mondta Futó Gábor, a Futureal alapítója és társtulajdonosa.

A megvalósítást segítette, hogy a KPMG akkoriban döntött  új székhely választásáról, és előbérlti szerződést kötött az egyik toronyra . Az a tény, hogy ezzel az épülettel sikerült a teljes ingatlanfejlesztői ciklust végigvinni - tervezés, építés, bérbeadás, eladás - arra bizonyíték, hogy Magyarországon újra él az ingatlanpiac - hangsúlyozta Futó.

Az pedig, hogy az épület mára 90 százalékban megtelt, a bérlőknek üzenet, hogy a válságnak vége, és egyre nehezebb lesz irodát találni, ezt a KPMG keresése is bizonyítja. Bár a budapesti irodapiacon 15 százalék az átlagos üresedés, de a kínálat kis területekre szétszórtan, rossz helyen, rossz házakban található. Új építésre van lehetőség, de a 7-8 eurós kínálat mellett meg kell barátkozni a 14-15 eurós bérleti díjakkal is. Futó szerint a különbség a bérleti díjakban a hr-büdzsének mindössze egy százalékát teszi ki, miközben nagyon nem mindegy, hogy a dolgozók milyen körülmények között töltik a napjuk nagy részét.

A vevőt képviselő Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt igazgatóságának elnöke elmondta: az új szárny megvásárlásakor - két lépésben vették meg az irodaházat - annak közel teljes bérbeadottsága számított. Az Erste Nyíltvégű Ingatlan Alap jelenlegi nettó eszközértéke meghaladja a 241 milliárd forintot. Az alapkezelő az alap vagyonát leginkább iroda és kereskedelmi ingatlanokba fekteti, portfóliójának közel 45 százalékát teszik ki az eddig felvásárolt ingatlanok, ez nagyon közel van a megcélzott ötvenszázalékos feltöltöttséghez.