A levelet a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ), a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) és a TLE írta.

A családok otthonteremtési kérdéseivel foglalkozó testületet még nemzetgazdasági miniszterként Matolcsy György alapította. Az OTT meghirdetett célja az volt, hogy - mértékadó civil és szakmai szervezetek bevonásával - otthonteremtési, továbbá az ehhez kapcsolódó pályázati és építésügyi kérdésekben, kormányzati intézkedésekre tegyen javaslatot, illetve kormányzati tervezeteket véleményezzen.

Már készül valami?

Minden bizonnyal már készül az új otthonteremtési program a nemzetgazdasági tárcánál - legalábbis erre a következtetésre jutott a közelmúltban a Napi.hu, miután iparági információink megerősítéséért a minisztériumhoz fordultunk, ám mint megtudtuk: "Az NGM folyamatban lévő ügyről nem ad tájékoztatást." Konkrét, az otthonteremtéshez felhasználható támogatási eszközök híján a Fidesz korábbi javaslataiból és intézkedéseiből akkori cikkünkben szemezgettük egy lehetséges otthonteremtési koncepció elemeit.

A tájékoztatás szerint a Miniszterelnökség az építésüggyel, az uniós forrásokkal és a tárcaközi koordinációval kapcsolatban kulcsfontosságú hatásköröket kapott a kormánytól. Emiatt - bár számos feladatkör továbbra is a nemzetgazdasági, illetve a fejlesztési tárcához tartozik - a levélírók úgy vélik, hogy egy újonnan elkészülő, átfogó otthonteremtési program gazdája a Miniszterelnökség lenne.

A miniszternek írt levél megjegyzi, hogy a korábbi testület kidolgozott anyagai és javaslatai rendelkezésre állnak. Ezen kívül a civil és szakmai szervezeteknek is kidolgozott anyagaik vannak, a többi között az energiahatékonysági projektekkel, a használt lakásokkal kapcsolatos intézkedésekkel összefüggésben, valamint a lakásfelújítást, lakásépítést, bérlakás-építést ösztönző intézkedési javaslatokkal.

Az OTT 26 tagú, közöttük több banki vezető, minisztériumi államtitkár, illetve helyettes államtitkár is megtalálható. A szakmai szervezetek közül - egyebek mellett - tagok a Magyar Építész Kamara, a TLE, a Magyar Ingatlanszövetség, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség továbbá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége vezetői is. A testület Matolcsy György miniszterségének megszűnte óta nem működik.