Becslések szerint közel háromszáz kisebb-nagyobb kastély és kúria vár új tulajdonosra az országban. Az érdeklődés ugyan folyamatos irántuk, a nyélbe ütött adásvételi szerződések száma elenyésző, főleg a karbantartási felújítási költségek miatt.

Mint Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt. tulajdonosa mondja, jelenleg is sok az érdeklődő, melyek között vannak külföldiek − franciák, angolok, skandinávok − is, de a zömük hazai, akik közül ez utóbbiak főleg üzleti célú hasznosításra keresik a kúriákat és kastélyokat. Persze akadnak olyanok is, akik kisebb kúriát szeretnének saját családi használatra. A kínálati ár függ a helytől, az épület nagyságától, "minőségétől", állagától. Jelenleg a cég portfóliójában közel 80 kastély és kúria szerepel, utóbbiak között akadnak mára szinte teljesen leromlott állapotú épületek akár már 4-5 millióért: ezeket az eredeti tervek alapján újjá lehet építeni, de számos jobb állapotú, 30-40 milliótól 100 millió forintig terjedő árú is akad. A kastélyok ennél drágábbak, de köztük is találni felújítandó olcsóbb és jó állagú, magasabb árú ingatlant.

Hasonlóak a tapasztalatai a kastélypiacról a székesfehérvári székhelyű Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetőjének, Sinka Juditnak is. Úgy látja: jelenleg is számos külföldi és hazai  érdeklődő akad, s egy-egy esetben konkrét ajánlattétel is történik, ám a finanszírozhatóság, illetve a műemlék jellegű épületek felújításának nehézségei időnként áthidalhatatlanok, ami gyakran meghiúsítja az adásvételt. A hasznosítási céllal  keresők többnyire idősek otthonát, kulturális és konferencia-központot, illetve egyéb turisztikai létesítmény kialakítását tűzik ki célul. Ehhez az Új Széchenyi terv is segítséget nyújt, így több hazai, vásárolni szándékozó ügyfelük is bízik a pályázati támogatásban − állítja.

A cég kínálatában található egyebek között klasszicista stílusú − a Felsőbüky család által az 1800-as évek első felében épített, felújítandó − kúria 45 millióért forintért, Kecskeméthez közeli, igényesen felújított hasonló "kiskastély" 39 millióért, Csongrád megyében, a Maros partjához közel egy több mint 100 éves, jelentős felújításra szoruló kastély 39 millióért. S persze a tőkeerős befektetők is kedvükre válogathatnak a széles kínálatban. Vas megyében például találhatnak 1,6 hektáros parkban fekvő összközműves − kulturális és konferencia-központnak vagy egyéb funkciójú létesítménynek kialakítható − kastélyt 159, valamint 1850-ben épült, jó szerkezeti állapotban lévő, Dunaföldvárhoz közeli kastélyépület-együttest 390 millióért, hogy csak néhányat emeljünk ki a bő választékból.

Több önkormányzati tulajdonú kiskastély, kúria is vár az országban hasznosításra. Közéjük tartozik az Erdőtelkes településen lévő, az 1800-as évek elején épült Buttler-kastély, ami a helyhatóság tulajdona, s amelyhez egy közel 9 ezer négyzetméteres telek tartozik. A település 2004 körül a helyi intézményekkel együtt már próbálkozott, hogy állami támogatással felújítsa és konferencia-központtá alakítsa, de a műemlékvédelem megtorpedózta a tervet, így azóta a kastély befektetői segítségre vár. Mint a község jelenlegi polgármestere, Forgács Jánosné lapunknak elmondta: eladásban és egyéb hasznosításban is gondolkodnak, és mindenfajta befektetői javaslatra nyitottak. Az irányár 150 millió forint, amit a korábbi képviselő-testület állapított meg. Az egyszintes, 860 négyzetméteres tégla − műemlék jellegű − főépületben és az 1000 négyzetméteres melléképületben korábban már kialakítottak több mint húsz apartmant, így azokat csak fel kellene újítani, és panzióként vagy szállodaként működtetni. Hasonló gondokkal küzd a Vas megyei Ostffyasszonyfa − ahol az önkormányzat a tulajdonában lévő − a XIX. század közepén épített Ajkay-kúria hasznosítására keresi a lehetőséget. Gecse József , a település polgármestere kifejtette: a klasszicista építészeti elemeket hordozó épülettel kapcsolatban felmerült már, hogy − egy osztrák család segítségével − mozgássérültek rehabilitációs központjaként funkcionálna, de panzióként vagy oktatási központként is működhetne. A sárvári fürdőhöz közeli településen reménykednek, hogy a jelentős − akár 100 millió forintos − felújításra szoruló, közel 7000 négyzetméteres őspark jellegű környezetben álló, 24-26 millió forintért kínált kúria előbb-utóbb gazdára talál.