Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 8,3 százalékkal magasabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában a termelés 22,5 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő - jegyzi meg a KSH.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal. Az épületek építésének bővülése továbbra is elsősorban ipari beruházásoknak köszönhető, míg az egyéb építmények esetén a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 15,3 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal magasabb volt a 2014. januárihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - februárban 46,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az egyéb építmények ágazat termelése 47,5 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,4 százalékkal nőtt 2013 februárjához képest.

A 2014. februárban kötött új szerződések volumene 29,8 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 77,9 százalékkal emelkedett. A februári növekedést út, hídépítésre, vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések eredményezték. Az építőipari vállalkozások 2014. február végi szerződésállományának volumene 65,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,8, az egyéb építményeké 86,0 százalékkal volt magasabb, mint 2013 februárjában.