Önhibájukon kívül is kikerülhetnek az ócsai lakóparkból a bedőlt lakáshitelesek. A jelenleg épülő lakóparkba a szociálisan rászoruló, jelzáloghitel adósságot felhalmozó személyek költözhetnek be, az első ütemben 80 házba, 80 család. A beköltözőket pályázaton választják ki, a pályázat beadási határideje február 15-én jár le. A rendeletben meghatározott szabályok szerint azok pályázhatnak, akiknek jelzáloghiteles házát már elárverezték, vagy kijelölték kényszerértékesítésre, de még nem adták el, de várhatóan a pályázati döntésig (március 25.) arra sor kerül.

Azok pályázatát is támogathatja azonban a bírálóbizottság, s velük bérleti szerződést köthet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET), akik a döntés meghozataláig nem veszítik el ingatlanjuk tulajdonjogát, de egyéb pályázati feltételnek megfelelnek. Így azoknak a beköltözőknek, akiknek meglévő házát a bérleti szerződés aláírásától számított egy éven belül nem tudja eladni a hitelező bank, megszűnik az ócsai bérletük, ki kell költözni a lakóparkból. Az RTL Klub Házon kívül című műsorában szerdán bemutatott egyik pályázó egy olyan bedőlt lakáshiteles volt, akinek házát már egy éve nem tudja eladni bankja, s előfordulhat, hogy arra a következő egy évben sem kerül sor. Ráadásul ezen idő alatt az adóssága is tovább növekszik.

Nem árulják el, hányan jelentkeztek

Lapunk megkereste a pályázatot lebonyolító Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a pályázatot kiíró NET-et, hogy eddig hányan jelentkeztek a január 15-én megnyílt pályázatra, s köztük, illetve az érdeklődök között hányan lehetnek azok, akiknek még nem sikerült értékesíteni a bedőlt hiteles ingatlanát. A Máltai Szeretetszolgálat azonban azt közölte, hogy február 15-ig, a pályázati határidő lejártáig nem ad felvilágosítást a pályázatról. Információink szerint a szervezet egy internetes portálon a pályáztatással kapcsolatban korábban megjelent, valótlanságokat tartalmazó cikk miatt nem válaszol a sajtómegkeresésekre A NET pedig azt közölte, hogy nem rendelkeznek adatokkal a pályázókról, mivel a pályázat lebonyolítása a Máltai Szeretetszolgálat feladata, a NET csak a pályázat lezárása után kerül kapcsolatba a kiválasztott személyekkel, köti meg velük a bérleti szerződést, illetve veszi majd át vagyonkezelésbe az ócsai ingatlanokat.

A legfeljebb 4 fős háztartásnak készülő, 50 négyzetméteres családi ház havi bérleti díja nettó 16 800 forint, a legfeljebb 5 fősek 60 négyzetméteresé 19 500 forint, míg a legfeljebb 6 főből álló családoknak szánt 70 négyzetméteres házaké 21 100 forint lesz a kormányrendelet szerint. Ezen felül a rezsiköltséget kell fizetniük a beköltözőknek.

Tevékeny beköltözőket keresnek

A pályázatokat a Máltai Szeretetszolgálat rangsorba rendezi, az igénylők között előnyben részesítik azokat, akiknek vagy beköltöző családtagjuknak van állása, vagy azt 2008. szeptember 30-át követően veszítették el. A sorrend alapján a szeretetszolgálat személyesen megkeresi az adósokat és környezettanulmányt készít róluk. Ennek során vizsgálják többek közt a pályázó családok kapcsolatait, hátterét, törekvéseit, céljait, a jövedelmi-vagyoni viszonyait, munkaerő-piaci helyzetét, képzettségét és az álláskeresők esetében azt is, hogy hajlandók-e részt venni a közfoglalkoztatásban.

A pályázat eredményéről a bíráló bizottság március 25-én dönt. A bizottság tagja lesz 2-2 fő az ócsai önkormányzattól és a Máltai Szeretetszolgálattól, valamint egy személy a NET-től.

A beköltözésre az pályázhat, akinek ingatlanát 2011. október 1-je és 2012. november 30-a között jelölték ki árverezésre, s arra a hitelező a jelzálogjogot 2009. december 30-át megelőzően kötött szerződés alapján jegyezte be. Az ingatlan volt az adós lakóhelye az árverezést megelőzően, vagy 2012. december 1-jén, és nem rendelkezik más lakhatást biztosító használati joggal. Az ingatlan - hitelszerződésben megállapított - forgalmi értéke nem haladhatja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 25 millió, más településeken a 20 millió forintot. Feltétel továbbá, hogy legyen az adós háztartásában legalább egy családi pótlékra jogosult gyermek, vagy még tanuló, 25 év alatti személy. A pályázónak vállalni kell a részbeni önfenntartás érdekében a kertművelést, és azt, hogy a közösségi normákat betartja majd az új lakóhelyén.

Ócsai ingatlanok és bérleti díjak*
Ház (db)Terület
(ház/nm)
Háztartás
(legfeljebb, fő)
Havi lakbér
(nettó, Ft)
5050416 800
2060519 500
1070621 100
*Első ütem, rezsi nélkül, Forrás: ocsalakaspalyazat.hu

A lakópark Ócsa város Alsópakony településrészének közelében épül, amely a várostól - a projekt honlapja szerint - hozzávetőleg 5 kilométerre van. A vasúti megállóhely szintén 5 kilométerre, az M5-ös autópálya 700 méterre. Busz iskolai napokon jelenleg háromszor jár Alsópakonyra. A közelben nincs iskola, sem óvoda.

Az első ütemben 80 földszintes házat húznak fel: 80 darab 50 négyzetméterest, 20 darab 60 négyzetméterest és 10 darab 70 négyzetméterest, összesen bruttó 2,36 milliárd forintból. Ebből az összegből jut a közművek (villamos energia, víz, csatorna) és utak építésére, azonban a gázt nem vezetik be, a lakók vaskályhákban fával és szénnel fűthetnek. A konyhában propán-bután gázpalackot lehet használni. A takarékosság jegyében "kártyás", előrefizetős mérőórákat szerelnek fel. A rezsit a bérleti díjon felül a lakóknak kell fizetni. (A projekt koncepciójában energiatakarékos, korszerű ingatlanok szerepeltek, amelyek köré komoly infrastruktúrát és óvodát is terveztek.) A házakhoz ezer négyzetméteres telkek tartoznak.

Félmilliós négyzetméteráron épül a lakópark

A 80 ház alapterülete összesen 4400 négyzetméter, így a beruházás teljes, az infrastruktúra kiépítésével együtt számított költségét tekintve 536,4 ezer forint a fajlagos, négyzetméterenkénti ár. Magát az ingatlanok kivitelezését a közbeszerzési eljáráson kiválasztott - a vörösiszap-katasztrófa utáni kolontári és devecseri újjáépítést is lebonyolító - VeszprémBer Zrt. 300 ezer forintos négyzetméteráron vállalta. A cég tavaly október közepén kezdte meg az építést; a munkákba közmunkásokat is bevonnak.

"A közvilágítás 61 százalékos készültségi fokú, az útépítés is megkezdődött, de a nagy hideg miatt némi csúszásra lehet számítani az első 80 épület műszaki átadását illetően. Ez várhatóan áprilisban történhet meg" - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára január 15-én a lakóparkban tartott sajtótájékoztatón. Elkészült a lakótelep ivóvíz-gerincvezetéke, s az ócsai szennyvíztelepre is csatlakoztatták a hálózatot. A beruházó Belügyminisztérium elégedett a minőségre nagyon ügyelő kivitelező munkájával - közölte a helyettes államtitkár.