A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nagyvonalú becslés szerint is mintegy 15 ezer lakás építése kapott gellert az elmúlt években csak Budapesten, részben a válság, részben a realitásoktól elszakadó tervezés miatt. Vásárlói oldalon úgy tűnik, azok jártak jobban, akik az el sem kezdett projektekről maradtak le. A félbehagyott, nagyívű beruházásokról szóló szellemházak ugyanis sok kellemetlenség okozói lehetnek a mindennapokban, kezdve az extra közös költséggel, folytatva a ki nem épült vagy nem üzemeltetett szolgáltatásokkal, bónuszként az eladást ellehetetlenítő jogi problémákig.

Elfogyott a lendület

Nem annyira volumenével, mintsem elhelyezkedésével és kétmillió forintos négyzetméterárával vívta ki a füstbe ment projektek listájára kerülést a Budapest egyik legszebb pontjára, a rózsadombi néhai SZOT-szálló helyére álmodott Excelsior Budapest Spa, amelynek megvalósulása 70 apartmannal növelhette volna az új építésű lakáskínálatot. Részben fejeződött csak be a 240 lakásos pünkösdfürdői Csillagkert teraszház, amelynek beruházója és finanszírozója addig-addig vitatkozott egymással, míg csaknem 100 lakás eladhatatlanul a projektben ragadt. Szintén csak részben sikerült befejezni az óbudai Jazz Loft lakóparkot, a második ütem lakásai helyett viták és jogi problémák színesítik a Vörösvári úti helyszínt. A válság előtt a környék mágnesként vonzotta a lakásfejlesztőket, a közvetlen szomszédságban a 130 lakásos Zen Garden és a közel azonos kategóriájú Golden Grape lakóparkok víziója is felsejlett a hirdetésekben, ám ennél többre azóta sem futotta a fejlesztőktől. A nagy lendülettel beindított római-parti lakóparkok egy részénél az első ütemig tartott a lelkesedés, a többedik etapok vásárlók hiányában itt-ott elmaradtak, úgy 100-200 lakással ez a rész is növeli a meg nem valósult lakásállományt.

Nagyvonalú tervekből a IV. kerületben sem volt hiány. A Károlyi István városközpont 1200 lakása mellé irodatornyot, közösségi teret, közösségi központot tervezett a beruházó, ám az építkezést az első ütemben megvalósuló mintegy 300 lakás után a válság hatására leállították. Tömegével lehet találni hamvában holt, abbahagyott vagy csak "késleltetett" lakóprojekteket a VI. és a VII. kerületben: ezek projektenként mintegy 100 lakással gyarapítják a füstbe ment tervek tárházát. Csak néhány a beharangozottak listájáról: nyolcvan- és százlakásos apartmanház a Nagydiófa utcában, százlakásos társasház a Rákóczi úton, a Síp utcában és a Klauzál utcában is. Különösen a piacot és helyi viszonyokat kevéssé ismerő külföldi fejlesztők futottak bele nagyratörő VIII. kerületi koncepciókba, s készíttettek terveket hol a Dankó utcában 250 lakásra, hol a Tavaszmezőben csaknem 100 lakásra, és Szentkirályi utcában is látott valaki fantáziát, legalábbis egy darabig, egy 150 lakásos társasház erejéig.

Marad az álmodozás

A Duna-parti atmoszféra jótékony hatással lehetett a képzelőerőre, a ferencvárosi Duna City és a déli szomszédságában található Vituki-terület ezres nagyságrendben onthatta volna a lakásokat a válság nélkül, s bár a tervek végleges feladásáról nem hallani, a megvalósulásról sincsenek hírek. Kőbányán szintén nem "kispályás" beruházásokat fontolgattak az ingatlanfejlesztők, a sörgyár, a Mázsa tér s a Népliget térsége külön-külön legalább félezer új lakást jelenthetett volna fizetőképes kereslettel megtámogatva. Nem fogott vékonyan a ceruza a XI. kerületben sem, a Sasad ligetnél 1100 lakásról szóltak az első tervek, eddig ennek szűken a fele épült fel, s hasonló az arány a 900 lakásosra kalibrált Sasad Resort esetében is. Ezres nagyságrendben dédelgetett álmokat a szintén XI. kerületi Velezda lakópark fejlesztője, ám a lendület itt is derékba tört az első ütem után. Kamaraerdőn 700 és 138 lakásos beruházásokról, a Tétényi úton 130 lakásos társasházról vizionált néhány beruházó, s szerencséjükre az álmodozásnál nem is jutottak egyelőre tovább. Megbicsaklott a 800 lakásos, Kopaszi-gátra tervezett lakópark megvalósulása is.

A be nem fejezett és az el nem kezdett lakásprojektek igazi paradicsoma a XIII. kerület, ahol csaknem minden sarkon bele lehet botlani egy füstbe ment tervbe. Hatszáz lakás épült volna a Narancsliget lakóparkban, jó, ha a fele beköltözhető. Az első üteme épült fel a Dagály sétánynak, a kimaradó potenciál százas nagyságrendű, s százasával lehet számolni a Gömb utca, a Jász utca vagy Lőportár utca meg nem épült társasházi lakásait. A Duna-part a XIII. kerületben is hizlalta az ambíciókat, a Duna Plaza mögötti 360 fok Budapestnél szintén nem adták alább az ezres nagyságrendnél. Zugló ehhez képest csak hátul kulloghat a sikertelenségi listán. A Paskál strand környéke ugyan ott is ugrott egy nagyságrendet a realitásokhoz képest a megcélzott ezer körüli lakással, az Egressy úton azonban már csak 300 lakásos lakópark maradt a beruházó tarsolyában.

A peremkerületek olcsó telekárai nem engedték az ezres nagyságrendnél kisebb léptékű tervezést, Rákospalotán mindjárt két nagyszabású projektet is listára lehet venni, mert sem a Palota liget, sem a Park city megvalósulása érdekében nem történtek érdemi lépések a hírverésen kívül, miként a XXII. kerületi Duna Spirit lakásai is a spirituális dimenzióban rekedtek.