A 3,1 millió négyzetméteres budapesti irodaállomány a következő években 18 százalékkal bővülhet az IFK tagvállalatainak idén kezdődő vagy befejeződő irodafejlesztései révén, amelyek 210 ezer négyzetméter összterületen zajlanak. Mindehhez további 32 ezer négyzetméternyi lakás-, logisztikai és mélygarázsfejlesztés társul.

Az IFK 2014-ben 152 millió eurónyi beruházásra és 71 ezer négyzetméternyi ingatlan felépítésére számít. Ez értékben 29, alapterületben pedig 41 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Takács Ernő IFK elnök szerint bár az előrelépés örvendetes, de a nagy ingatlanfejlesztési boom 2-3 éven belül várható, amikor az A-kategóriás irodaházak iránti kereslet várhatóan jelentősen megnő.

A Futureal 2014-ben kezd hozzá az őrmezei Budapest One építéséhez, melynek során két hektáros területen 4 torony épül a következő években, összesen 70 ezer négyzetméternyi iroda és szolgáltató helyiséget kínálva. Jelentősen bővül a Corvin negyed, ahol elkészül egy kisebb, de már csaknem teljesen bérbeadott irodaház és belevágnak a 34 ezer négyzetméteres Corvin IV. irodaközpont fejlesztésébe, valamint új lakótömb építése is elkezdődik a Cordia Park Residenc első ütemével.

Váci úti irodafolyosó: továbbra is népszerű

A Futureal jelen lesz a továbbra is népszerű Váci úti irodafolyosón is, ahol az idén három fejlesztés is zajlik. A BREAAM környezetvédelmi minősítést megszerzett Vision Towers (az egykori Volga szálló helyén álló) épületét idén adják át: az északi torony 80 százalékát már ki is bérelte a KPMG adótanácsadó cég.

A második negyedévben indul és 2016-ra készül el a svéd Skanska Nordic Light nevű, 26 ezer négyzetméteres Váci úti irodaházának építése. Az irodakomplexum előzetesen megszerezte a LEED nemzetközi zöld minősítést. Az épületben újrahasznosítják az esővizet, napkollektorokkal készítenek melegvizet és külön parkolóhelyeket alakítanak ki elektromos autóknak.

A Váci út Lehel tér környéki szakaszán épül a Wing irodaháza, a hétemeletes V17. Már lezajlott az év első átadása is: a budapesti Nyugati tér mellett épülő Eiffel Palace irodaháza (14 ezer m2), a Horizon Development fejlesztését az egykori Pesti Hírlap székháza helyén. Itt a terület 75 százalékát a PwC adótanácsadó cég bérelte ki.

Lakások és mélygarázs

Az OTP Ingatlan két lakóingatlan-fejlesztés átadását is tervezi. A Budapest I. kerületi "Pauler Ház", és a balatonboglári "Platán Lakókert" lakások egyaránt a prémium szegmensbe sorolhatóak. A cég az idén elindítja a régóta húzódó, 525 férőhelyes József nádor téri mélygarázs projektet is.

Az említett beruházások mellett az IFK tagvállalati 600 ezer négyzetméternyi olyan fejlesztésre szereztek már engedélyt, amely a válság miatt nem indulhatott el. Ezen beruházások összértéke 1,6 milliárd euró - teszi hozzá Takács Ernő.