Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága aggályait fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberi döntése miatt, amely lehetővé teszi, hogy 120 méteres toronyház épüljön a XI. kerületben - írja a Népszava. A beruházást Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi István cége, a Proberty Market Zrt. indította.

A gond az, hogy a toronyház belelógna a kulturális világörökségként védett Duna-parti panorámába. Az eddigi budapesti épületeknél négyszer magasabb ház kilógna a Gellért-hegy mögül, a pesti oldalról nézve pedig rontaná a Duna-part látképét. Az épület tervét egyeztetni kellett volna a Világörökség Központtal.

A Lágymányosi-öbölhöz tervezett beruházás miatt az UNESCO azt javasolja, hogy hívjanak a világörökséghez értő szakértőkből álló bizottságot Magyarországra. A hozzáértők szerint a nemzetközi szervezet következő lépése az lehet, hogy veszélyeztetettségi listára veszik Budapestet, amit a világ civilizált részein nagy szégyennek tekintenek.

A cikk megjelenése után reagált a cég:

Eszerint a BudaPartot érintő beruházások, fejlesztések a hatályos jogszabályoknak és törvényi előírásnak megfelelően zajlanak. A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében módosult a fővárosi rendezési szabályzat, lehetővé téve egy 120 méteres magasház megvalósítását a területen. A szabályozás a világörökségre vonatkozó előírások maradéktalan betartásával született, a tervezett toronyház helyzetéből és magassági méretéből adódóan

A magasépület a főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét - fogalmazott a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.