Vevőre vár a Széchenyi tér (korábbi nevén Roosevelt tér) 2. szám alatti, ötcsillagos Sofitel Budapest szállodával egy épülettömbben lévő irodaház, nettó 1,7 milliárd forintért. Az épületek alatti telek osztatlan közös tulajdonban van, a 3439 négyzetméteres irodaházat a tavaly november óta felszámolás alatt lévő Atrium House Ingatlanhasznosító Kft. (AH) birtokolja. A cég 2009 augusztusában került a szegedi székhelyű Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. tulajdonába, amely 2010 augusztusa óta szintén felszámolás alatt áll, tartozása mintegy négyszáz hitelezővel szemben meghaladja a 15 milliárd forintot.

Az AH-ban tavaly áprilisban szerzett többségi tulajdont az egy hónappal korábban, egymilliárd forint jegyzett tőkével alapított, szintén a Roosevelt tér 2. szám alatti székhellyel bejegyzett Executor Capital Befektetési Zrt. (ECB), valamint beszállt ennek tulajdonosa, a New York-székhelyű Executor Capital Llc. is - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

Az ECB tavaly júniusban hozta létre a Premium Bau Kft.-vel közösen, kétmilliárd forint jegyzett tőkével a Szeviép-Hungary Vízépítő Zrt.-t, amit előbb Stock Consultingre, majd októberben Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt.-re (HA) neveztek át, a székhelyét pedig Faddról Szekszárdra helyezték. A Híd Akvizíciós Zrt. idén februárban vásárolta meg a Vasas Futball Klub Kft. többségi tulajdonrészét, júliusban pedig az NB II-es, nyíregyházi fociklubot működtető társaságnak is fő tulajdonosa lett.

A Malév székhelye volt az irodaház

Az ECB a válságkezelésben segített a Szeviépnek

A Szeviép tulajdonosa, Baranyi János a társaság felszámolását megelőző csődeljárás alatt, 2010 júliusában közleményben cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek kapcsolatot véltek felfedezni a szegedi Szeviép és a faddi Szeviép-Hungary között. Az ECB-t tanácsadóként alkalmazta a Szeviép a felhalmozódó szállítói és vevőkövetelések kezelésében, ám tevékenységével nem voltak megelégedve, és megszüntették az együttműködést. Az ECB a Szeviép-Hungaryt a Szeviép megkérdezése és hozzájárulása nélkül hozta létre, és nincs szó vagyonátmentésről - közölte tavaly a cégtulajdonos.

A Roosevelt téri, 13 szintes irodaház egykor a Malév székháza volt, a légitársaság 2003-ban tette át a székhelyét a Lurdy Házba. A társaság 2004 december végén értékesítette az ingatlant a Property Ingatlanhasznosítónak - tudtuk meg a Malév Zrt.-től. Az eladási árat azonban nem közölte a társaság. (A Malév az eladásra pályázatot írt ki, az akkori becslések szerint az irodaház nettó 700 millió forintot érhetett.)

A jelentős felújítást és átalakítást igénylő irodaház megvásárlása iránt többen érdeklődtek a felszámoló Tax-Audit Kft.-nél, a péntek éjfélkor lejárt pályázati határidőig legalább egy vételi ajánlatot várt a felszámoló; a pályázatokat 15 napon belül bontják. Az irodaházat az AH 2006 márciusában vásárolta meg a Property Ingatlanhasznosító és Tanácsadó Bt.-től, a szerződés szerint hitelből - tudtuk meg Várnai Zsuzsannától, a Tax-Audit jogi képviselőjétől, aki a szabadságon lévő felszámolóbiztos helyett adott tájékoztatást lapunknak a felszámolásról.

Közel hárommilliárd forint a tartozás

A felszámoló 11 hitelezőt vett nyilvántartásba, nekik összesen 2,8 milliárd forinttal tartozik az AH, a legnagyobb hitelezője az Erste Bank Nyrt. Várnai Zsuzsanna szerint, a rendelkezésére álló iratok alapján, a jelentős hitel vezethetett az AH felszámolásához, de egyéb, a felszámoló előtt nem ismert okok is előidézhették.

A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a társaság ellen már 2009 augusztusában felszámolást kezdeményeztek, végül erre a kérelemre tavaly novemberben rendelte el a bíróság a felszámolást. A cég valószínűsíthetően időhúzásként csődeljárást is kezdeményezett, és fizetési haladékot kért tavaly augusztus végén, ám kérelmét októberben a bíróság hivatalból elutasította.

Az AH-t 2005 decemberében, hárommillió forint jegyzett tőkével alapította az Egyesült Államokban bejegyzett H-Invest Ltd. Az AH feltehetően offshore cégeket követően (egy Belizében, egy Cipruson, majd egy Seychelle-szigeteken bejegyzett vállalkozáson keresztül) került 2009 augusztusában a Szeviép érdekeltségébe - derül ki az Opten adataiból. Az AH 2009-es mérlegében 2,4 milliárd forintos kötelezettségállomány szerepelt, a befektetett eszközök 1,88 milliárd forint értéken voltak nyilvántartva.

Több Híd nevű cég is van

A finanszírozási és menedzselési tanácsadással foglalkozó Híd Akvizíciós Zrt. (korábbi nevén Szeviép-Hungary) honlapja szerint "fúzióra" lépett a szegedi székhelyű, üzletviteli tanácsadással foglalkozó Goldmark Consulting Kft.-vel. E cég jelenleg szintén az Executor Capital Llc. és a Premium Bau tulajdonában van, míg korábban, többségében szegedi lakhellyel rendelkező magánszemélyek érdekeltségében állt.

A szegedi Híd utcai székhellyel alapított Híd Capital Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (amelynek tulajdonosa egy Belizében bejegyzett cég, a jelenlegi budapesti, Hold utcai székhelye azonos a ECB-ével és közös a vezérigazgatójuk, Rusin Csaba személyében) érdekeltségében áll a végelszámolás alatt lévő, szegedi Híd Investment Zrt., a budapesti Híd Consulting Zrt., valamint a szekszárdi BD Invest Zrt. - derül ki az Opten adataiból.

 

Atrium House Kft.-adatok (millió forint)
20082009
Nettó árbevétel0,00,0
Üzemi eredmény-26,8-28,1
Mérleg sz. eredmény-518,8-28,1
Befektetett eszközök1 840,61 887,4
Forgóeszközök123,1108,5
Saját tőke-80,1-108,2
Kötelezettségek2 302,82 412,1
Forrás: Opten