Mintegy 10 százalékot tesz ki most a végtörlesztés miatt eladó ingatlanok aránya a portfóliónkból, de ez nem teljes egészében kínálatnövekmény − mondta lapunknak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Korábban voltak is olyan megbízók a cégnél, akik a devizahitel-részletek terhe miatt szerettek volna megválni az ingatlanuktól, vagyis a forgalom túlnyomó részét még mindig az élethelyzet változásából adódó adásvételek generálják.

Jelentős árcsökkenést novemberben nem tapasztaltak, az alku mértéke az év eleji átlagos 6 százalékról 7-8 százalékra emelkedett, amit a piaci árból kell számítani és nem a 20-25 százalékkal túlárazott kínálati szintből − tette hozzá a szakértő. A piaci árból azért nincs nagyobb tere az alkunak, mert a jelenlegi nyomott árszinten a 20 százalékos árfolyamnyereség a lakásárra vetítve már csak 10 százalék, amit ha alkuban elveszít az eladó, úgy jár, mintha nem is vette volna igénybe a végtörlesztést. Ezért sokan a jobb piaci feltételekben bízva kivárnak, az állam és a Bankszövetség megállapodása nyomán pedig már a továbblépésre ösztökélő lélektani nyomás is hiányzik − fogalmazott Déry.

A legkeresettebb lakástípusok

Az OC eddigi adatai szerint nagyjából egyenlően oszlik el az országban a végtörlesztők aránya, s nem igazolódott az a teória, hogy a végtörlesztés hatására a kínálatot a második-harmadik ingatlanok, például a balatoni nyaralók dominálják majd. A lehetőséggel élők számát az eredetileg várthoz képest mindenképpen csökkenti az egy hónappal lerövidülő határidő − a végtörlesztőknek már január végéig igazolniuk kell a fedezetet, vagy a folyószámlájukkal vagy egy kötelező érvényű banki hitelígérvénnyel − még akkor is, ha idén a tulajdonosok a piacképes ingatlanok 30 százalékát, a közvetítők pedig a 60 százalékát három hónapon belül eladták.

Tetőzés a földhivatalnál

A földhivatali eljárások esetleges megszaporodásával kapcsolatban Budapest Főváros Kormányhivatala kormánymegbízotti kabinetje kérdésünkre válaszolva közölte: "2011. IX. hótól a jelzáloggal kapcsolatos beadványok arányszáma láthatóan növekszik. A decemberi ügyiratérkezést látva ebben a hónapban várható a tetőpont. Erről az időszakról 2012. januárban tudunk statisztikát szolgáltatni. A jelzáloggal kapcsolatos beadványok tovább nem bonthatók (a végtörlesztést érintő kérelmek arányszáma nem mutatható ki)."

Az OC szerint a végtörlesztési időszak legkeresettebb lakása a Budapesten 15−17 millió, vidéken pedig a 10−11 millió forint körüli 60 négyzetméteres téglalakás.

Tizenötmilliós engedmény

November második fele óta már érezhetőbbé vált a végtörlesztés miatti piaci fellendülés, ugyanakkor a Bankszövetséggel kötött megállapodás óta kifutott a lendület − erősítette meg Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonosa is. Alkalmi vételekből sem volt hiány: korábban 35 millióért hirdetett lakóparki lakást két napig 30 millióért kínáltak, de tud olyan 45 millióra tartott penthouse-ról, amelynek a tulajdonosa annyira nem bírta az árfolyamhullámzás keltette feszültséget, hogy a készpénzes vevőnek 30 millióért odaadta azt.

Nagy szerint túlnyomórészt azoktól a 2005−2008 közötti boom idejéből származó lakóparki társasházi lakásoktól szabadulnának most a végtörlesztés segítségével, amelyek a IX., XI., XIII., XIV. kerületben épültek tömegével. Az akkoriban 16−18 millióért megszerzett ingatlanok ára mára legfeljebb 16 millióra süllyedt, s jellemzően 6−8 milliós hitelekkel terheltek.