Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A romlás főleg az eladósodottság növekedésében és a megfizethető bérlakások elérhetőségének szűkülésében érhető tetten. A rezsihátralékosok száma 400 ezer körüli, ami folyamatosan veszélyezteti a lakhatást, és romló pénzügyi pályára állítja a családokat. Nem mennyiségi, hanem megfizethetőségi válság van, nagyon kevés az olcsó bérlakás - derül ki a jelentésből.

Az önkormányzati lakásállomány évről évre fogy, tavaly több mint 1700 lakást adtak el a helyhatóságok és mindössze 180-at építettek. Az önkormányzati bérlakásállomány összesen 126,5 ezer lakást jelent, ebből csak 115 ezer a bérlemény, a legszegényebbek által is megfizethető szociális bérlakás pedig mindössze 67 ezer, amely a teljes lakásállomány másfél százaléka. Az önkormányzati lakások állapota ráadásul nagyon leromlott, az állomány összesen két százalékát újították fel tavaly a szükséges kétharmad helyett.

Speciális kör a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. által megvett ingatlanok köre, tavaly csaknem 14 ezer lakást vásárolt meg a NET. E lakások azonban csak a devizahitelesek szűk rétegének szólnak, nagy részük hátrányos helyzetű térségben van, nem tudnak a munkaerő-mobilitás motorjává válni - mondta Szekér András, a Habitat igazgatója.

Egészségkárosító lakásokban él a gyerekes családok harmada

Az Eurostat szerint a magyarok csaknem fele túlzsúfolt lakásban, 27 százalékuk penészes vizes falak között él. A gyerekes családok harmada egészségtelen, penészes lakásban tölti a mindennapjait. Minden tizedik háztartásban folyamatos küzdelem a megfelelő fűtés biztosítása, a háztartások 21 százaléka szenved energiaszegénységben.

A költségvetési támogatások csaknem kétharmada nem a rászorulókat segíti, a központi költségvetés lakhatásra szánt kiadásai - ez tavaly mintegy 140 milliárd forint volt - továbbra is jórészt a középosztály és a magasabb jövedelműek lakásszerzését támogatja.

A Habitat javaslatokat is megfogalmaz: mindenekelőtt hosszú távú, koherens lakhatási politikát szorgalmaznak, miután a jelenlegi intézkedések egymásnak ellentmondóak, kioltják egymás hatását. Kiterjedt bérlakásszektort tartanak szükségesnek, ehhez valamilyen formában be kellene vonni a 370 ezer üres lakást. A tavaly megszüntetett, illetve az önkormányzatokra testált lakásfenntartási támogatás központi hatáskörbe utalását sürgetik, ennek hiányában tovább nő a lakhatási szegénység által érintett családok száma. Szociálisan célzott állami lakhatási kiadásokat, központi adósságkezelést, a szegregáció csökkentését tartják szükségesnek.

Jön a szociális lakásügynökség projekt

Jó hír, hogy a lakáshatási válság megoldására a Városkutatás Kft.-vel közösen kidolgozott szociális lakásügynökség koncepció bekerült a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus tervezésébe - jelentette be Szekér. Jövőre konkrét pályázati kiírás várható, amelynek segítségével több területre kiterjedően, viszonylag nagyobb méretben, kísérleti jelleggel kipróbálható lesz a program.