Idén áprilisban 372 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Egy hónappal korábban tízzel több, egy évvel korábban azonban még 90-nel kevesebb felszámolási eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok, így az előző hónaphoz képest hibahatáron belüli csökkenés, az előző évhez képest viszont 30 százalékos növekedés következett be.

Végelszámolásokból az előző hónapban 514-et tettek közzé, ez 19 százalékkal kevesebb az előző havi 633 végelszámolásnál, de 16 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 443-as adat volt. Arra számítunk, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja a tavalyi szintet, a végelszámolásoknál pedig hullámzó, de tartósan magas havi adatokat láthatunk majd, mert a NAV és a cégbíróságok mind következetesebben alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyek a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Áprilisban látszólag a kilátástalan jövőképnek megfelelően alakult a cégalapítások száma: mindössze 224 cég bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, amit az ügyvezető  a bejegyzési szabályok szigorítása és a cégalapítás drágulása miatti cégalapítási hullám, lecsengésével magyaráz. Az előző négy hónapban havonta átlagosan több mint 650 új céget alapítottak az ágazatban, ami a KSH adatai alapján sem támasztható alá valós piaci igénnyel - teszi hozzá.