"Annak érdekében, hogy Magyarországon a gazdagodás forrása valóban az értékteremtő munka és a tisztességes gazdálkodás legyen, szükséges az ingatlanértékesítésből származó jövedelmekre vonatkozó adózási szabályok olyan módosítása, amely biztosítja, hogy a szokásos hasznot meghaladó mértékű jövedelmeket magasabb adóterhelés sújtsa" - fogalmaz a pénteken benyújtott adótörvények indoklása

Az indoklás szerint ugyanis "az elmúlt években több olyan, a közvéleményt jogosan foglalkoztató eset került napvilágra, melyeknél különböző bennfentes információkkal rendelkező személyek, termőföldből átminősített ingatlanok adás-vétele útján - sokszor a Magyar Állam, illetve az önkormányzatok kárára - a szokásos hasznot lényegesen meghaladó profitra tettek szert".

Fókuszban a termőföld-átminősítés

E módosítással kapcsolatban a részletes indoklásból kiderül, hogy az ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózásának általános szabályaitól eltérő rendelkezést állapít meg a javaslat azokra az esetekre, amikor a termőföldből átminősített ingatlan
értékesítésből származó adóköteles jövedelem meghaladja a rendelkezésben rögzített szabályok szerint megállapított szokásos eredményt.

A rendelkezést alkalmazási köre kiterjed azokra az esetekre is, amikor a termőföldből átminősített ingatlant nem értékesítik, hanem egyéb jogcímen kivezetik a könyvekből (például nem pénzbeli hozzájárulás formájában tulajdonosváltás történik). A rendelkezés továbbá biztosítja azt, hogy a szabályozás célja abban az esetben is megvalósuljon, ha nem termőföldből átminősített ingatlan, hanem az ingatlant tulajdonában tartó társaságban meglévő részesedést értékesítik (vagy más jogcímen kerül kivezetésre).

Növeli a társasági adóalapot

A javaslat értelmében termőföldből átminősített ingatlan értékesítése (vagy a könyvekből más jogcímen való kikerülése) esetén növeli a társasági adóalapot a termőföldből átminősített ingatlan tulajdonban tartásának időszakára kiszámított szokás eredményt meghaladó jövedelem kétszerese. Termőföldből átminősített ingatlanvagyont tulajdonában tartó társaság
tagjának a részesedés tulajdonban tartás időszakára kiszámított szokásos eredményt meghaladó jövedelem kétszeresével kell növelnie a társasági adóalapját, ha a részesedését értékesíti vagy azt más módon a könyvekből kivezeti.

A javaslat meghatározza a termőföldből átminősített ingatlan, valamint a termőföldből átminősített ingatlanvagyont tulajdonában álló társaság fogalmát, továbbá rendelkezéseket tartalmaz a termőföldből átminősített ingatlan, illetve részesedés tulajdonban tartás időszakára jutó szokásos eredmény meghatározását illetően.

Termőföldből átminősített ingatlanvagyon tulajdonában álló társaságnak az az adózó minősül, amelynek a beszámolójában az eszközök mérlegforduló-napi értékének a követelések, értékpapírok és pénzeszközök összegének figyelembe vétele nélkül számított összegéből a belföldön fekvő, termőföldből átminősített ingatlan értéke több mint 75 százalék.

16 és 48 százalék

Szokásos eredménynek a termőföldből átminősített ingatlan, illetve részesedés bekerülési értéke 0,3 százalékának a tulajdonban tartás naptári napjaival megszorzott összege minősül. A jövedelem a szokásos hozammal megegyező összeget 16 százalékos mértékű adó terheli, míg az azt meghaladó rész lényegében 48 százalékkal adózik.

Átmeneti rendelkezés biztosítja továbbá, hogy a termőföldből átminősített ingatlanügyleteken elért kirívó mértékű jövedelem adóztatásának társasági adót érintő speciális szabályait már a rendelkezés hatályba lépését követően értékesített (kivezetett) részesedés, illetve termőföldből átminősített ingatlan adókötelezettségére is alkalmazni kell.