Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebben az évben már több mint száz ingatlant értékesített a CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. A vállalat ezzel az eredeti ingatlan-portfoliójának 50 százalékát már értékesítette.

A bankcsoport várakozásai szerint, míg eddig a fővárosi ingatlan-tranzakciók voltak többségben, a következő időszakban a vidéki ingatlanok iránt is jelentősen nőni fog a kereslet - olvasható a társaság közleményében.

Miközben a legnagyobb kereslet - az ingatlanpiaci trendekkel összhangban - a lakások iránt mutatkozik, kifejezetten nagy érdeklődést tapasztal a CIB Csoport a lakóingatlan építésére alkalmas telkek iránt is: az eddig értékesített ingatlanok idén túlnyomóan lakások (63 százalékos részaránnyal), amit az építési telkek követnek 18 százalékkal. Kisebb mértékű, de jelentős a kereslet ezen kívül az irodaépületek és szállodák, valamint az ipari és kereskedelmi ingatlanok iránt. A legtöbb értékesített ingatlan budapesti, de a bankcsoport erősödő érdeklődést lát a megyeszékhelyeken is, elsősorban a jó elhelyezkedésű ingatlanok tekintetében.

Nem torpan meg a fellendülés

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet továbbra is kedvez az ingatlanbefektetések iránti érdeklődés folyamatos növekedésének. Tapasztalataink szerint visszatérnek a régióba a 2000-es évek folyamán Magyarországon is aktív nyugat-európai és amerikai befektetők, akiket elsősorban a régióban elérhető magasabb hozamszint motivál amellett, hogy a makrogazdasági adatok alapján biztonságosnak tekinthető a befektetési környezetet, és számos ígéretes ingatlan van a piacon értékesés alatt.

"Az elmúlt évekkel szemben ezen trend mentén arra számítunk, hogy a magyar vásárlók aránya csökkenni fog az intézményi befektetésre alkalmas ingatlankategóriákban, valamint a vidéki ingatlanok esetén is növekedni fog a tranzakciók száma, mely elsősorban a vonzó befektetési hozamszintnek, valamint az erősödő lokális gazdasági környezetnek köszönhető. A lakóingatlanok tekintetében az elmúlt egy évben jelentős számú ingatlanfejlesztés kezdődött el, amely 2017-18-ra az átlagos árak stagnálást, akár csökkenését is eredményezheti. Összességében egy élénk és növekvő ingatlanpiacra számítunk a következő egy évben, emelkedő árakkal és bővülő kereslettel/kínálattal" - mondta el Nemes Rudolf, a CIB Csoport visszavett eszközgazdálkodási vezetője.