Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága mindössze egy olyan módosítást fogadott el csütörtöki ülésén az előterjesztéshez, amely a sarkalatossági záradékot hagyná el, az indoklás szerint azért, mert minősített többséget igénylő törvényi rendelkezések nincsenek a törvényében.

Az államfő múlt héten küldte vissza a Háznak a módosítást. Azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Most ezt a záradékot vette ki egy módosítással a bizottság.

Ellenzéki felszólalók, többek között Szilágyi György (Jobbik) vagy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) és Demeter Márta (LMP) a testület ülésén kifogásolták, hogy a kormányoldal kitart a kötelező ellenőrzés megszüntetése mellett.

Szilágyi György úgy fogalmazott: a kormányoldal semmibe veszi Áder János államfő észrevételeit. A kormányoldal "gyilkossági kísérletet hajt végre", ha nem változtat az előterjesztés tartalmi részén. Később Selmeczi Gabriella (Fidesz) felszólalt ezen kijelentések ellen. Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára kijelentette: egy plurális társadalomban több vélemény él egymás mellett, a döntéshozó pedig azok között mérlegelve és azokat sorrendbe téve csak egyet tud képviselni.