Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) hétfőn közölt adatai szerint az új lakások átlagára 6,1 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest a hetven legnagyobb városban, míg havi szinten a márciusi 0,1 százalékos visszaesés után áprilisban nem változtak az árak. A hetven legnagyobb kínai városból az új lakások átlagára havi összehasonlításban áprilisban 48-ban mérséklődött, míg márciusban 50-ben.

Liu Csien-vej, az NBS vezető statisztikusa kiemelte, hogy az árak alakulása továbbra is eltér egymástól a négy legnagyobb város alkotta elsővonalbeli és az alacsonyabb kategóriájú nagyvárosok között. A négy legnagyobb városban egy hónap alatt 1 százalékkal emelkedett, míg a másodvonalbeliekben 0,1, a harmadvonalbeliekben pedig 0,3 százalékkal csökkent az új lakások átlagára.

Pekingben 3,2 százalékos volt a visszaesés mértéke az előző havi 3,7 százalék után éves összehasonlításban, márciushoz képest viszont 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. Sanghajban a márciusi 5,0 százalékos csökkenés után áprilisban 4,7 százalékkal süllyedt az átlagár az egy évvel korábbi szinthez képest, míg havi alapon 0,6 százalékkal emelkedett.

Elemzők arra számítanak, hogy az ingatlanpiac fellendülése jó ideig várat még magára az eladatlan lakások nagy száma miatt, így továbbra is a nyomott ingatlanpiac jelenti a legnagyobb kockázatot a világ második legnagyobb gazdaságára, amely az utóbbi 25 év leggyengébb növekedési ütemét érheti el idén. Ez nyomás alatt tartja a pekingi döntéshozókat, hogy tegyenek további intézkedéseket a gazdaság élénkítésére.

"Arra számítunk, hogy éves összehasonlításban az év második felében emelkedni fognak a lakáseladások, és a harmad-, illetve negyedvonalbeli városokban elérik mélypontjukat a lakásárak" - jelentette ki Zhao Yang, a Nomura japán pénzügyi csoport vezető Kína-elemzője. Hozzátette, hogy a kínai gazdaságra az építőipari beruházások gyakorolnak nagy hatást. Ezen a területen azonban nem számít gyors felpattanásra, ezért a Nomura azt jósolja, hogy a kínai gazdaság nem éri el a gazdasági növekedésre kitűzött idei célját, az éves szintű 7 százalékot.

Zhao szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 20 százalékára rúgó ingatlanberuházások kevesebb mint 5 százalékkal növekedhetnek idén a tavalyi 10,5 százalék után, ami a gazdasági növekedésből egy teljes százalékpontot elvisz.