Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten szárnyal a lakáspiac, a fővárosi index  értéke 6, az országosé 2 ponttal emelkedett, ami a vidéki körzetekben stagnálást, nyugaton visszaeső várakozást jelent. Míg a januári felmérésnél Budapesten a válaszadók 60 százaléka számított  árnövekedésre, áprilisra az arányuk 33 százalékra csökkent.

Januárban az elvárt áremelkedés mértéke 6 százalék volt, a jelenlegi felmérésnél ez 2 százalékra csökkent. Továbbra is a budai zöldövezet és a pesti belváros a sláger, ahol 4-5 százalékos drágulást valószínűsítenek a piaci szereplők - mondta Petz Raymund.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások kissé tovább erősödtek. A biztos szándékú körben (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) ugyan enyhe, 4 százalékos csökkenés, az ezt valószínűsítők körében viszont erős, 22 százalékos volt a növekedés januárhoz képest.

Forrás: GKI
Kép: GKI-MGYOSZ ingatlanindex

Vélhetően a lakáspolitikai intézkedéscsomag nagy médiahatása miatt a januárinál jóval többen foglalkoznak új lakhatási megoldás gondolatával, de döntő elhatározásra még nem jutottak többen. Az e kérdésre adott válaszok egyenlege újabb, ezúttal 30 negyedéves csúcsra jutott - mondta Petz.

A használt lakások áremelkedésével kapcsolatos várakozások Budapesten kissé lehűltek, a következő egy évben várt átlagos árnövekedés 5,8 százalékról 2,5 százalékra csökkent. Keleten a várható áremelkedés mértéke kismértékben nőtt (3,2 százalékra), nyugaton minimálisan csökkent az előző megkérdezéshez képest (3,3 százalékra).

 

Forrás: GKI
Kép: Lakásépítési, vásárlási szándékok

Brutális drágulás a telekpiacon

A piaci szereplők a telekpiacon számottevő túlkeresletet jeleznek és a továbbiakban is erre számítanak, ennek hatására két számjegyű áremelkedést várnak a következő egy évben. A drágulás Budapesten 15, a vidéken 10 százalék körüli lehet.

Irodapiac: pozitív korrekció

Budapesten és környékén az elmúlt két évben a kihasználtság felmérésről-felmérésre javul. A budapesti átlag 2016. első negyedévében 84,6 százalék, ami bő 2 százalékponttal magasabb az egy negyedévvel korábbinál. Vidéken 2010 körül volt a mélypont, azóta jelentős hullámzás mellett enyhén pozitív a trend. Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti 70 százalékos kihasználtság 74 százalékra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon 72 százalékról 69 százalékra csökkent.

A kilátások - az előző három negyedév negatív fejleményei után - áprilisban javultak: a fővárosi irodapiaci index 3, az ország egészére vonatkozóan csaknem 7 ponttal nőtt, a bérleti díjak átlagosan 1,5-3 százalék között emelkedhetnek.

Bizonytalanság az üzlethelyiség-piacon

A fővárosi index 3, az országos csaknem 5 ponttal csökkent januárhoz képest. Az üzlethelyiség-piaci kilátások továbbra is jelentős óvatosságot tükröznek. A bérleti díjak a következő egy évben csak a fővárosban emelkedhetnek érdemben, 5 százalék körül.

Szerény javulás a raktárpiacon

A raktárpiacon is nő a kihasználtság: a fővárosi agglomerációban 85, a nyugati országrészben 90, a keleti régióban 75 százalékos a telítettség. Budapesten és környékén a következő egy évben átlagosan 3 százalék körüli bérleti díjemelkedés várható.

20 százalékos szakmunkásbér-emelkedés?

A szárnyaló lakáspiacon a bővülés kockázatának a szakemberhiányt nevezte meg Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke. Tapasztalatai szerint akkora a hiány, hogy például a szárazépítőkkel már csak másfél évvel előre lehet megállapodni. A munkaerőhiányt szerinte a szakmunkások bérének 20 százalékos emelésével próbálják áthidalni a vállalkozások. Futó Péter megjegyezte, az MGYOSZ javaslatot dolgozott ki, hogy a béremelés után ne kelljen járulékot fizetni a munkaadóknak.

A lakásépítés bővülése csak lépésről lépésre várható - mondta Futó Péter, aki  30-40 ezer lakásnyi elhalasztott kereslettel számol a fővárosban. A GKI prognózisa 2016-ra 10-11 ezer, 2017-re 13-15 ezer, 2018-ra 16-18 ezer új lakás.

Az ingatlanindexet a GKI a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) támogatásával készíti negyedévente a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek valamint a lakosság terveinek, szándékainak, és kilátásainak felmérésével.