Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megindult mélyépítési munkák idén rekordokat döntögetnek, az év első 9 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba.

Összesen mintegy 709 milliárd forintot tett ki az elkezdett mélyépítések értéke. A harmadik negyedévben 2016 harmadik három hónapjához képest 4 szeres volt a különbség a megindult mélyépítési kivitelezési munkák összértékében. A megkezdett mélyépítési munkák értéke már nem csak az utóbbi két szerény évhez képest mutat jelentős növekedést, de az azt megelőző 2014-es rekordévhez képest is jó eredménynek számít - hangsúlyozzák a jelentés készítői.

Szárnyal a mélyépítés

A mélyépítés egyes szegmensei közül, a nem út- és vasútépítések nőttek legjobban 2017 és 2016 első kilenc hónapját összehasonlítva, de a megkezdett útépítésekben is számottevő, 77 százalékos volt az emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A megkezdett kivitelezési munkák közel 43 százaléka koncentrálódott Közép-Magyarországon a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig 50 százalékos volt ez az arány, míg a 2014-2016 közötti időszakban részesedése csupán 31 százalékos volt a megindult kivitelezések összértékéből.

A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal nagyobb értékben  (276 milliárd forint, szemben a tavalyi 230 milliárddal) kezdtek meg építési munkákat, mint 2016 azonos időszakában. A kivitelezés alatt álló magasépítési projektek összértéke 860 milliárd forint. A nem lakáscélú magasépítési projektek értéke 8 százalékkal bővült  tavalyhoz képest.

Lassan nő az új lakások száma

Lassan ugyan, de emelkedik az elkészült lakások száma is, 2017 első 9 hónapjában már több társasházi lakás építését fejezték be a beruházók az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok szerint, mint tavaly az egész évben, a negyedik negyedévben pedig további jelentős ugrás várható az átadásokban.

Lakásprojekt indításban is Közép-Magyarország vezet toronymagasan, a megkezdett kivitelezési munkák 78 százaléka kapcsolódott ide, az év első 9 hónapját jellemző részesedése pedig 73 százalékos volt, miközben 2014-2016-ban csupán a megkezdett társasházi lakásépítések valamivel több, mint 55 százalék koncentrálódott itt.

Az irodapiaci számok alapján az már most látszik, hogy a tavalyi csúcsévet nem sikerül megismételni a szektorban, a korábbi évekkel összehasonlítva azonban továbbra is aktívak maradtak az irodapiaci fejlesztők. 2015 és 2016 különösen erős év volt az ipari épületek és raktárak megkezdett építéseit illetően, ez az élénk piaci mozgolódás azonban 2017 elején megtorpanni látszott. Az első félévben elkezdődött építési munkák a tavalyi év azonos időszakinak a 70 százalékát tették ki. A harmadik negyedévben elindított több nagyobb fejlesztés jelentősen javított a szektor idei első 9 havi eredményein - olvasható a jelentésben.

Címlapkép forrása: Pixabay.