Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dunához közeli városrészekben drágábbak a lakások, mint a folyótól távolabb, a legmagasabb felárat közvetlenül a folyóparton regisztrálta az FHB Lakásárindex. A fővárosi árszinttel összehasonlítva a különbség 2014-ben a plusz 50 ezer forintot is meghaladt négyzetméterenként, azaz a Duna közvetlen közelsége akár 20-25 százalékos árprémiumot is jelenthet. Ez a felár ráadásul az ezredforduló óta növekedett, ami a Duna partjára koncentráló fejlesztések egyik következménye és motivációja is egyben.

A Dunától távolodva jelentkező fajlagos árcsökkenés alól a budai városrészek kivételt jelentenek, ahol a zöldövezeti, hegyvidéki fekvés hozza az árprémiumot. Az északi és belvárosi övezetben egyértelműbben jelentkezik a Duna-part többlete, míg a déli régiókban ez jelenleg még kevésbé figyelhető meg.

Fajlagos lakóingatlan árak Budapesten és a Duna-parti körzetekben (Forrás: FHB Lakásárindex)


A Budapestet kettészelő folyó közvetlen értékét mutatja, hogy a lakóingatlanok árkülönbsége akár ugyanabban a házban is számottevő lehet a dunai rálátástól, panorámától függően. A XIII. kerületi Szent István park egyik házában található első, illetve hatodik emeleti, hasonló alapterületű kislakás a lakáspiac tetőpontján például 14, illetve 51 millió forintért kelt el, a különbség nagy része pedig a magasabb emeleten élvezhetőbb panorámában is megjelenő "Duna-értéknek" tulajdonítható.

Fajlagos lakóingatlan árak az Otthontérkép városrészein (Forrás: Otthontérkép)

Új fejlesztéseknél még magasabb árprémium

A Duna-part prémiumát az utóbbi évtizedben itt megvalósult lakóingatlan-fejlesztések árai is mutatják. A budai oldal sajátos természeti környezeti adottságai miatt a pesti oldalon jelennek meg egyértelműbben a folyóparti tanulságok, így az elemezés készítői négy pesti fejlesztési terület példáján mutatják be a Duna értékét. Mind a négy fejlesztésnél jelentős a felár a környékhez képest.

Kép: Jellemző Duna-parti lakóingatlan-fejlesztések összefoglaló adatai (Forrás: FHB Lakásárindex)

A fejlesztési területek fajlagos lakásárai 40-70 százalékkal haladják meg az egyébként környékre jellemző négyzetméterárakat. A főváros Duna Tematikus Fejlesztési Programjában megvalósuló beruházások a következő tíz év során tovább emelhetik a vízparti lakások értékét.

Így juthatunk hozzá

Ezt a magasabb árfekvést gyakran a készpénzes vásárlók részesítik előnyben, de a jelenlegi kamatszinten egyre többen kalkulálnak az aktuális jelzáloghitelekkel. Az alábbiakban két konkrét lakóingatlanra mutat példát az elemzés az FHB Banknál rendelkezésre álló hitelezési lehetőségekkel.

Budapest V. kerület, Belgrád rakpart: 68 négyzetméter, 2 szobás, II. emeleti, világos, Gellért-hegyre és a Dunára néző lakás. Üzletek, iskolák a közelben, kiváló közlekedéssel. Ára: 48 millió forint.

Forrás: FHB Lakásárindex

Budapest IX. kerület, a Fővám tér és a CET közelében, páratlan dunai panorámával (Vár, Citadella, Szabadság-híd). V. emeleti, liftes. Nettó 122 négyzetméter, tágas amerikai konyhás nappali, 3 hálószoba. Napfényes, kiváló közlekedés és infrastruktúra. Ára: 81,5 millió forint.

Forrás: FHB Lakásárindex