Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A fővárosban négyzetméterenként és havonta kétezer forint körül van az átlagos lakásbérleti díj - derül ki az ingatlan.com közel 11 ezer kiadó lakóingatlant tartalmazó adatbázisából, valamint a konkurens ingatlan.net elemzője által rendelkezésünkre bocsátott 4,5 ezer ingatlant felölelő adatokból. Az árak igen széles sávban szóródnak: a bőven ezer forint alatti összegektől a jócskán tízezer forint feletti szintekig, bár utóbbiak nemigen tűnnek valódinak.

A legdrágábbak

Ahogyan az eladó lakások piacán, úgy a bérelhető otthonok esetében is igaz az a megállapítás, ami szerint a legdrágább kerületnek Budán az I., a II., a XII., Pesten pedig az V. és a VI. számít.
A Duna jobb partján a felkapottabb kerületekben az átlagos bérleti díjak 2,3-2,6 ezer forint között alakulnak négyzetméterenként, havonta, míg a pesti belvárosban valamivel kisebb a fajlagos ár: az ingatlan.net adatbázisa 1,9-2,1, az ingatlan.comé 2,2-2,3 ezer forintos átlagot mutat.
A csúcs a II. kerületben 8, az I.-ben közel 13, a XII.-ben pedig 7,5 ezer forint, miközben a V. kerület rekordere 13,3, a VI. kerületé pedig 15,6 ezerért kelleti magát négyzetméterenként.

Nem is olyan csúcs a csúcs


E számok mögé nézve viszont más dolgokra bukkanhatunk. A hirdetésre kattintva ugyanis az V. és VI. kerületi csúcs-négyzetméterár is inkább elgépelésnek tűnik, mintsem realitásnak: utóbbi egy 32 négyzetméteres garzon 500 ezer forintos havi bérleti díját takarja, előbbi pedig egy, elméletileg 800 ezer forintért kivehető, 60 négyzetméteres másfélszobás Váci utcai lakást jelentene. Szintén elgépelés okozhatta a XI. kerületi négyzetméter-rekordot: ott egy 88 négyzetméteres lakásért kérnek első körben 800 ezer forintot, majd a szövegben - ami már közelebb állhat a piaci realitásokhoz - 800 eurót, azaz 200 ezer forintot. Nem semmi az I. kerületi éllovas sem: a közel 13 ezres négyzetméterenkénti árat egy 28 négyzetméteres, teljesen felszerelt lakást produkálja, amit akár rövid időre is ki lehet venni, napi 55 euróért. 

Milliós tételek

Egy-egy lakást tekintve a határ a csillagos ég: az adatbázisok szerint egymillió forint körüli havi díjért soktucat lakásból válogathatunk, de magukat a hirdetéseket böngészve ennél jóval drágábbakat is találni.
Ilyenre még a IX. kerületben is van példa, ott egy viszonylag új, 235 négyzetméteres, dunai panorámás lakásban lehet egymillió forintért pénzért eltölteni egy hónapot.
Budán a Vár környékén, illetve a hegyekben, a zöldövezetben találhatók a legdrágább otthonok, villák - a több száz négyzetméteres, gyakran panorámás rezidenciák között nem ritka az akár két-hárommillió forintos havi bérű sem. Az ingatlan.com ajánlatai között a rekordernek egy közel másfélezer négyzetméteres, XII. kerületi ház bizonyult, több mint négymillióért.

Pest legdrágább bérlakásai a Duna-parton, a Banknegyedben és az Andrássy úton találhatók, ahol van példa havi másfél, és kétmilliós bérű ingatlanra is, de ezek is elmaradnak a Dalszínház utcában kínált, közel 400 négyzetméteres luxuslakás hárommilliós havi díjától.
A IX. kerület csúcstartója valószínűleg az a 610 négyzetméteres, négyemeletes loft, amelyet másfélmillióért vehet ki a különlegességekre fogékony bérlő. A négyzetméterenkénti bérleti díj viszont alig magasabb a budapesti átlagnál, csak 2,5 ezer forint.

A legolcsóbbak

A kimutatás szerint a legolcsóbb kerületnek a XXIII. számít a maga ezer forint alatti négyzetméterenkénti átlagával, e szám mégsem tekinthető reprezentatívnak, ugyanis két adatbázis Pest legdélebbi részéből összesen is csak 10 lakást tartalmaz. (Ugyanígy nem foglalkozunk a továbbiakban a XVII., XVIII., XIX., XX., XXI. és XXII. kerületekkel sem, hiszen ott rendre csak néhány tucat kiadó lakásról tudnak a listák.)
A legalább 100 lakásos kínálattal szereplő kerületek között az ingatlan.com-nál tehát a X.-ben és a XV.-ben legkisebb az átlagos és fajlagos bérleti díj, 1,2 ezer forint négyzetméterenként. (Az átlagot kínálatban a panelek fővárosi átlagot jócskán felülmúló aránya húzza le.) Az ingatlan.net adatbázisában - szintén csak a százasnál nagyobb kínálattal reprezentált kerületeket figyelembe véve - a VIII. és a XIV. mutatja a legkisebb átlagértéket, 1,5 ezer forint körül.

Ha nagyon olcsó, az csak szoba

Irreálisan szerénynek tűnő számokkal is találkozni: a X. és a XV. kerületben például a sáv legalja 200 forint körül van, de még a kétszer-háromszor ekkora átlagérték sem tűnik valósnak. Miután a legalacsonyabb bérleti díj sehol sem kisebb 15 ezer forintnál, jogosnak tűnik a gyanú, hogy a "párszázas" példák számítási hiba eredményei, azaz a hirdetés fő adatai egy komplett lakás alapterületéről szólnak, miközben az ár csak egy szobára vonatkozik.
Tovább böngészve a hirdetéseket kiderül: a lakásbérleti díjak valóban 35-40 ezer forintról indulnak, ennyiért 30 négyzetméter körüli garzonra számíthatunk. Ennél olcsóbban jó eséllyel csak egy szoba vehető ki, lakótársakkal, esetleg házinénivel vagy háziúrral súlyosbítva. Az ingatlan.com portál a kiadók számára összegyűjtött tanácsok között meg is jegyzi: ma csak úgy tudunk főbérlős lakást kiadni, ha nagyon alacsony a bérleti díj.

Panelek

Az minden kerületre jellemző, hogy a panellakások átlagos bérleti díja alacsonyabb, mint az egyéb technológiával épülteké. Budapesti átlagban a két ingatlanos portál kínálatában 7 százalék körüli súllyal jelen lévő házgyári otthonok négyzetméterenként 1,2 ezer, míg a "többiek" 2,1 ezer forintért várják a bérlőket. Az adatbázisok szerint panelből három 160 ezer forintos havi díjú ajánlat a csúcstartó: ennyiért egy IX. kerületi 160 négyzetméteres, kétszintes lakás, vagy Budán a Törökvészi úton található 60 négyzetméteres otthon, esetleg egy III. kerületi, 132 négyzetméteres ingatlan vehető ki.