Rohamosan fogynak a kiadó ingatlanok a fővárosban és a vidéki egyetemi városokban, ezért aki a tanév kezdetére halasztja a keresgélést, az rosszul járhat - derül ki a Népszabadság körképéből. Egy Budapest VIII. kerületi garzon bérleti díja 80 ezer forint, amire rájön egy minimum 10-15 ezer forint rezsi. Az első alkalommal legalább két hónapot kell előre kifizetni.

Általában 5-20 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, de Budapest külső és olcsóbb pesti részein 30-40 százalékos drágulást kell elviselniük az albérletet keresőknek. A panelek négyzetméterára például Budapesten 2-2,5 ezer, vidéken 1-1,5 ezer forint, ami mindkét esetben öt-tíz százalékkal több a tavalyinál.

A szakértők szerint a fővárosban gyorsan elkelnek a kis lakások, így csak 80-100 négyzetméteresek maradnak a nyár végére, amelyeket már csak közösen tudnak kivenni az egyetemisták. Budapesten összességében minimum havi 100 ezer forint lakhatási költséggel kell számolnia a diákoknak.

Ez lehet az oka annak, hogy több szülő úgy próbálja kiváltani ezt a tetemes költséget, hogy lakást vásárol. A XI. kerületben, az egyetemi városrészek környékén, már ez a csoport adja az ingatlant kereső potenciális vevők egyik jelentős részét. Ugyanez a jelenség vidéken is megfigyelhető.