2014 végén összesen 39 576, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozás működött hazánkban. Egy évvel korábban azonban még 40 535 volt a számuk, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a teljes magyar cégállomány-változással, ugyanis az összes vállalkozást számba véve szintén 2,5 százalékos a fogyatkozás - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében

Az új cégalapítások száma is visszaesett 2014-ben, mivel tavaly 3,3  százalékkal kevesebb vállalkozás alakult a szektorban (ingatlan adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén), mint egy évvel korábban. Ez azonban jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, mivel 2013-ről 2014-re csak 13 százalékkal kevesebb új céget alapítottak. Ebből az látszik, hogy az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek az országos átlaghoz képest bizakodóbbak, és sokan még új cég alapításában látják boldogulásukat.

Több a kényszertörlés

2013-ról 2014-re a felszámolások és kényszertörlések száma is jelentősen emelkedett. 2013-ban kicsivel több, mint 1000 felszámolás indult a szektorban, 2014-ben azonban számuk meghaladta az 1150-et, azaz egy év alatt 12 százalékkal nőtt a hitelezők által kezdeményezett negatív eljárások száma. A kényszertörlések is szaporodtak, mivel míg 2013-ban csak 1325 ilyen eseményt regisztráltak, addig 2014-ben már közel 2700-at, ami igen magas, 103 százalékos  emelkedést jelez. A végelszámolások száma viszont visszaesett az elmúlt időszakban: 2013-ban közel 670 cég kezdeményezte saját megszűnését, 2014-ben azonban 24  százalékkal kevesebb, alig több mint 510 vállalkozás.

A bedőlési index értéke (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) jelzi leginkább egy szektor országos átlaghoz viszonyított helyzetét és teljesítménynek romlását vagy javulását. A bedőlési arány sajnos 2013-ról 2014-re romlott, azonban még így is az országos átlaghoz közel van, vagyis nem különösebben rizikós ez az iparág. Míg 2013-ban 2,63 százalék volt az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások bedőlési aránya, addig 2014-ben csak alig magasabb (2,96 százalékos) bedőlési indexszel kellett számolni. Ez jó hír, mivel 2014-ben az országos átlag - azaz a Bisnode Bedőlési Index értéke - 3,23 százalék volt. Ráadásul 2013-ban az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek bedőlési aránya meghaladta az országos átlagot, 2014-ben azonban már alatta volt, azaz a szektorra jellemző fizetésképtelenségi arány jelentősen javult az országos átlaghoz képest. Ezek alapján az átlagnál kisebb kockázatú iparágról van szó, ami javuló tendenciát mutat az országos átlaghoz képest, azonban a felszámolások és kényszertörlések számának emelkedése továbbra is óvatosságra int.

Sokat késnek a fizetéssel

A magyar cégek, amennyiben nem egyenlítik ki számláikat időben, átlagosan 16 napot késnek a fizetéssel. Az ingatlanügyletek szektor szereplői azonban ennél jóval több, átlagosan 37 nap késéssel egyenlítik ki tartozásaikat. Ez igen magas szám, ráadásul 2013-ban is ekkora átlagos késedelem jellemezte a szektor számlafizetéseit. A késések magasabb száma annak is betudható, hogy a szektor az országos átlagnál rövidebb átlagos fizetési határidővel rendelkezik, azaz összességében 21 nap alatt várják a hitelezők az iparág szereplőitől pénzük beérkezését, miközben országosan 26 napra fizetnek a cégek.

Az ingatlanügyletek terén is jól látszik észak-keleti régió nehéz helyzete, ebben az országrészben magasabb a szektor cégeinek bedőlési aránya. A Bisnode adatai alapján a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében válnak fizetésképtelenné a cégek, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

Az ingatlan bérbeadással és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek körében a bedőlési arány alacsonyabb, mint az adásvételhez kötődő - így az ingatlanügynöki tevékenységek - cégeké. Azaz az ingatlanértékesítés továbbra is rizikósabb a bérbeadásánál, ingatlankezelésnél. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, de itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32 százalék).