Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző két évhez hasonlóan tavaly is Monaco volt a világ legdrágább luxusingatlan-piaca - derül ki a Knight Frank LLP ingatlanforgalmazó cég és a Citi Private Bank idei The Wealth Report jelentéséből. Aki a Földközi-tenger menti adóparadicsomban akart magának otthont szerezni, annak átlag 65 600 dollárt (mintegy 12,2 millió forintot) kellett kifizetnie egy felsőkategóriás lakás négyzetméteréért.

A legnagyobb üzlet tavaly a monacói piacon egy 1600 négyzetméteres kétszintes penthouse, a La Belle Époque eladása volt, ezért 240 millió eurót (340 millió dollár) fizetett meg nem nevezett közel-keleti vevője. Az eladói oldalon a brit Candy-fivérek álltak - az ingatlancsászárok 2000-ben vették meg az úszómedencés lakást a mai ár tizedéért Edmond Safra özvegyétől, nem sokkal azután, hogy a libanoni üzletember rejtélyes tűzvész áldozata lett ugyanott.

A luxuslakások világának ezüstérmese London, ahol már 56 300 dollárból is megúszható egy négyzetméter, ez 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A leggyorsabban viszont Sanghajban nőnek az árak, itt tavaly átlag 17 700 dollár volt a felső tízezer otthonainak négyzetmétere, ami 21 százalékkal haladja meg a 2009-es átlagot. Általában is azok jártak a legjobban, akik ázsiai luxusingatlanokba fektettek be: a tíz legintenzívebben dráguló piacból hat erre a kontinensre esik, köztük olyan helyekkel, mint az indiai Mumbai vagy Szingapúr.

Ázsia a legtöbbet veszítő piacok listáján is képviselteti magát, hiszen például Dubaiban 10 százalékkal lettek olcsóbbak az első osztályú lakások. Az ottani ingatlanspekulánsok azonban még mindig jobban jártak, mint akik Dublinra tettek: az ír főváros összeomlott piacán 25 százalékos értékvesztést szenvedtek el a legjobb lakások.